اختصاصی حکایت گیلان | فرشید کریمی
محدودیت های دوساله و خانه نشینی مردم موجب شد تا صنعت گردشگری با چالش های عدیده ای روبه رو شود اما به بحرحال ظهور نسخه ضعیف اومیکرون موجب احیای این صنعت در کشور شد به طوری که طبق آمار ارائه شده میزان مسافرت در تعطیلات نوروزی بیش از 40 درصد نسبت به سال های گذشته رشد داشته است.
کشور ایران با داشتن منابع ارزشمند محیطی و اصالت فرهنگی و تاریخی و دارا بودن چشم اندازهای طبیعی و همچنین برخورداری از تنوع اقلیمی، توان بهره مندی از توسعه در هر دو شکل خارجی و داخلی را دارد.
از طرف دیگر محدودیت های ناشی از تغییرات اقلیمی و خشکسالی ناشی از آن در فلات مرکزی کشور و از طرفی شکنندگی زیست بوم شمال کشور در خصوص عدم بارگذاری صنایع آلاینده راهی جز تطابق برنامه های توسعه ای مطابق با ظرفیت های محیطی نخواهد بود. گذار از صنایع آبخواه و کشاورزی ناپایدار مبتنی بر مصرف آب و هدایت چرخه تولید اقتصادی به سمت خدمات و استفاده از صنایع پاک و دوری از اقتصاد تک محصولی نظیر نفت، تولید و مصرف صنایع دستی و گردشگری میتواند بهترین و شاید تنهاترین راه ممکن برای برون رفت از وضعیت مطروحه باشد.
استان گیلان به عنوان یکی از استان های سرسبز کشور هرساله میزبان حجم کثیری از مسافران و گردشگران می باشد به طوری که مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان گیلان در ایام نوروز از استقبال بیش از ۸۵ هزار نفر از امکانات گردشگری دریایی گیلان در ایام نوروز ۱۴۰۱ خبر داد و یا طبق آمار ارائه شده از سوی مدیرکل دفتر توسعه گردشگری داخلی کشور، استان گیلان رتبه چهارم در اقامتگاهای رسمی برخوردار بوده است .
بنابراین توجه به ظرفیت های بی نظیر استان گیلان اعم از میراث طبیعی نظیر دریا، جنگل، کوه و ... و همچنین میراث غیرطبیعی همانند آثار و ابنیه های تاریخی و یا صنایع دستی می تواند منجر به شکوفایی اقتصادی این استان شود. اما در حال حاضر تمامی ظرفیت های موجود به دلیل نبود ضعف در نظام برنامه ریزی، روزمرگی مسئولان در خصوص بهبود زیرساخت های لازم نظیر ایمن سازی راه ها، بهبود کمی و کیفی اقامتگاه ها، خدمات بهداشتی و همچنین ضعف فرهنگی در خصوص رفتار درست با گردشگر و توریست و... نه تنها به عنوان یک فرصت بلکه به معنای واقعی یک تهدید جدی برای این استان سرسبز مطرح است.
شرایط اقلیمی و آب و هوایی کشور موجب شده است تا مهاجرت معکوس در کشور رخ دهد یعنی بسیاری از مردم از استان های مرکزی کشور جهت برخورداری و استفاده از ظرفیت های استان مبادرت به خرید زمین های کشاورزی و تبدیل آن به ویلاهای آسمان خراش کرده اند که این روند تهدید جدی برای امنیت غذایی کشور محسوب خواهد شد به طوری که در دو استان گیلان و مازندران در طی 15سال اخیر 250 هزار هکتار تغییر کاربری اتفاق افتاده است که نشان از عمق فاجعه است.
تولید پسماند و پساب ، تعرض به جنگل ها و مراتع، تغییر سبک زندگی روستایی و بروز مسائل اجتماعی و ... نمونه های آشکاری از نبود مدیریت در این بخش است.
بنابراین خروج از محرومیت استان گیلان زیر لوای سبز و زیبای آن نیازمند سیاستها و اقدامات جدی در حوزه گردشگری است. قطعا ایجاد زیرساخت های لازم و ارائه خدمات مناسب می تواند ضمن ایجاد اشتغال و توسعه اقتصادی در استان از میزان تقاضا برای خرید و فروش املاک و تبدیل اراضی بکاهد و در واقع بستر را به سمت بهره وری از ارائه خدمات سوق دهد.
لذا بهبود کیفی و کمی زیرساخت ها و همچنین آموزش و ارتقای فرهنگی در خصوص بهره وری از ظرفیت های این صنعت در استان برای مردم و به ویژه جوامع روستایی می تواند از جمله موارد مهم و ضروری استان باشد.