دوشنبه, 19 شهریور 1403
دوشنبه, 19 شهریور 1403

اختصاصی حکایت گیلان | گفته می شود اعضای شورای شهر رشت در آستانه طرح سوال از شهردار به دیدار آیت الله فلاحتی، نماینده ولی فقیه در استان گیلان خواهند رفت. قبل از طرح سوال قبلی هم اعضای شورا دیدارهایی با استاندار گیلان و فرماندار رشت داشته اند. از جزئیات این دیدارها اخبار کلی بیرون آمد که هیچگاه مشخص نشد که بحث استیضاح شهردار از نظر مقامات دولت به کجا رسیده است. با این حال رئیس شورا برخی اخبار منتشره برای رای منفی به استیضاح را تکذیب کرده است. 

در گذشته نیز  نماینده سابق ولی فقیه در استان و همچنین استانداران پیشین در موضوع انتخاب و  طرح سوال و استیضاح شهرداران ورود می کردند که چندان نیز موفق نبودند. 

فرزند آیت الله قربانی هستم، اما!

در شورای چهارم محمد ابراهیم خلیلی یک سال بعد از انتخاب با طرح سوال و استیضاح مواجه شد. امام جمعه وقت  رشت در تریبون نماز جمعه به شدت عملکرد اعضای شورا را زیر سوال برد. در آن زمان دو نفر از اعضای شورا قصد شهردار شدن داشتند که امام جمعه رشت نسبت به آن معترض بود که اگر قرار بود شهردار شوند چرا برای شورا ورود کردند. یکی از اعضای شورا در پاسخ به اظهارات آیت الله قربانی خود را فرزند وی دانسته بود. ولی استیضاح را گریزناپذیر می دانست. استاندار وقت هم گفته بود«  متأسفانه شاهد هستیم در شهری ۴ ماه به طول می انجامد تا شورای شهر، شهردار را انتخاب کند و پس از طی این مرحله پس از ۲ ماه درگیری و تزلزل ،آن شهردار برکنار می‌شود.» ولی در نهایت خلیلی استیضاح شد و یکی از اعضای شورا نیز به عنوان شهردار انتخاب شد که صلاحیتش مورد تایید قرار نگرفت. 

ثابت قدم و موج مخالفت ها 

ماجرای استیضاح محمدعلی ثابت قدم نیز با مخالفت جدی استاندار وقت (محمد علی نجفی) و نماینده وقت ولی فقیه استان ( آیت الله قربانی) مواجه شده بود. نجفی وقتی ماجرای مخالفت شورانشینان را متوجه شده بود در اقدامی نمادین ثابت قدم را در مراسم افتتاحیه ای دعوت کرد و از اقدام شورانشینان انتقاد کرد. امام جمعه رشت هم به اعضای شورا پیام داد که استیضاح شهردار به مصلحت نیست. بسیاری از مردم و فعالان فرهنگی ، اجتماعی و رسانه ای نیز در شبکه های اجتماعی با اقدام شورانشینان در بهمن سال 95 مخالفت کردند و همین موجب شد که استیضاح شهردار مسکوت باقی بماند و یکی از اعضای شورا در مخالفت با مسکوت ماندن آن استعفاء دهد که با مخالفت اعضای شورا مواجه شد. البته بعد از انتخابات ریاست جمهوری سال 96 استانداری گیلان موافق استیضاح شهردار حامی رئیس رقیب رئیس جمهور وقت بود . در نتیجه  ثابت قدم خیلی سریع برکنار شد و این بار کمتر کسی از او حمایت کرد. 

شهردار بومی چه شد؟

بعد از انتخاب مسعود نصرتی به عنوان شهردار رشت در شورای پنجم، آیت الله قربانی امام جمعه رشت از اقدام شورانشینان انتقاد کرد. وی در خطبه های نماز جمعه گفته بود« به رغم رایزنی اعضای شورای شهر رشت با بنده و قول آنان نسبت به انتخاب شهردار بومی اما اعضای شورای شهر رشت یک فرد غیر بومی را با یازده رای کامل به عنوان شهردار انتخاب کردند.» وی البته گفت: «من نمی گویم شهردار جدید فرد خوبی نیست اما با وجود 20 هزار مهندس عضو سازمان نظام مهندسی و نه هزار مهندس عمران گیلانی چرا آقایان عضو شورا نتوانستند یک نفر را به عنوان شهردار رشت انتخاب کنند.» احمد رمضانپور عضو اصلاح طلب شورا تنها کسی بود که به حرف های آیت الله قربانی واکنش نشان داد و آن را زیر سوال برد. وی گفته بود«اگر خود آیت‌الله قربانی عضو شورا بود نصرتی را انتخاب می‎کرد!»

بعد از نصرتی مقامات ارشد دولتی و امام جمعه بعدی کمتر وارد مصادیق انتخاب شهردار می شدند و بیشتر توصیه های کلی داشتند. با این حال علوی شهردار فعلی  دوست دارد از ظرفیت آن ها برای مخالفت با استیضاح استفاده کند. وی در رابطه با طرح سوال قبلی جلساتی با استاندار و فرماندار برگزار کرد و اینگونه استنباط شد که آن ها مخالف استیضاح هستند. سفر ریاست جمهوری به استان گیلان هم مزید بر علت شد که بحث استیضاح شهردار مسکوت باقی بماند. اما امثال علوی همیشه می توانند از این ظرفیت استفاده کنند؟ این سوالی است که اعضای شورا باید به آن پاسخ دهند. البته در مقام عمل آن ها مدعی هستند که در آرای خود مستقل هستند. با این حال تجربیات پیشین نشان می دهد که مخالفت علنی با این موضوعات به عنوان فصل الخطاب شناخته نمی شود و شاید نماینده ولی فقیه در استان و  استاندار با چالش هایی مواجه شوند. 

همرسانی کنید:

نظر شما:

security code

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان