به گزارش حکایت گیلان | به تازگی واکنش هایی از سوی مسئولان ایرانی از جمله وزیر خارجه و دبیر شورای عالی امنیت ملی احتمال مذاکره با آمریکا را بیشتر کرده است.
حسین امیرعبدالهیان وزیر خارجه ایران اعلام کرده است « اگر در روند مذاکرات به مرحله ای برسیم که رسیدن به یک توافق خوب با تضمین بالا لازمه اش این باشد که سطحی از گفتوگوها را با آمریکایی ها داشته باشیم این را هم نادیده نخواهیم گرفت.» وی درسخنرانی اختتامیه همایش ملی ایران و همسایگان جزئیاتی از نحوه مذاکرات هسته ای اخیر را بیان داشته است. وی در این سخنرانی اروپایی ها را مورد انتقاد قرار داده و گفته است « تا اینجای کار سه کشور اروپایی رفتارشان در مذاکرات این طور بوده که وقتی از تحریم صحبت می شود آن را به آمریکا حواله می دهند و در این موضوع non paper های شما و آمریکا عمل می کند و اتحادیه اروپا به عنوان واسطه اقدام می کند.» وی همچنین از نقش مثبت روسیه و چین گفته است «چین و روسیه تلاش دارند هم در ۱+۴ نقش سازنده و مثبت ایفا کنند هم گاهی در نقل و انتقال پیام هایی که آمریکایی ها برای موضوع مذاکرات دارند، فعال هستند. »
با این حال وزیر خارجه ایران گفته است « طرف آمریکایی از طرق مختلف پیام هایی را به ما می دهد که خواهان سطحی از مذاکرات مستقیم با ایران است» و شاید همین باعث شده که مذاکرات مستقیم بین ایران و آمریکا جدی شود. در طول یک سال گذشته و شروع دور جدید مذاکرات هسته ای بعد از روی کار آمدن جو بایدن در آمریکا، ایران حاضر به مذاکره مستقیم با آمریکا نشد، زیرا این کشور از برجام خارج شده است، ولی حال دوباره بحث بازگشت به میز مذاکرات دو کشور اجرا شده است.
البته علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی در توضیحی درباره مذاکره با آمریکا در توئیتی نوشته است« روش ارتباطی با آمریکا تنها زمانی با روشهای دیگر جایگزین میشود که توافق خوب در دسترس باشد. وی در توئیت دیگری همچنین از دوگانهسازیها در سیاست خارجی ایران انتقاد کرده است و نوشته است« راهبرد متوازنسازی روابط خارجی با قدرت پیگیری خواهد شد. مسکو، پکن و وین برای تامین منافع ملی ایران نقش مکمل دارند. دوگانههای میدان و دیپلماسی یا شرقنگری و غربمحوری، همگی آدرسهای غلطی است که کارکرد سیاست خارجی را در ادوار گذشته محدود کرد»
مذاکره مستقیم با آمریکا با استقبال برخی از طرفداران اصولگرا نیز مواجه بوده است. عبدالله گنجی، روزنامه نگار اصولگرا در توییتی نوشته است: نمیدانم مذاکره مستقیم با آمریکا گمانه زنی است یا تاکتیک اگر قرار است صورت گیرد نباید در قالب ۵+۱ بلکه دوجانبه باشد.
با همه این شرط و شروط ها شاهد تغییر نسبی در روند مذاکرات هسته ای هستیم. برخی آن را به سفر رئیسی به روسیه مرتبط می دانند و برخی دیگر معتقدند با روند کنونی و با پادرمیانی اروپائیان و روس ها احتمال توافق خوب امکان پذیر نمی باشد.