حکایت گیلان | مرضیه امیری_ در لایحه بودجه ۱۴۰۱ سهم سازمان محیط زیست فقط معادل ۱/۶ درصد کل بودجه کشور است و در مقابل در همین لایحه طرحها و پروژههای زیادی مطرح شده که فاقد مجوز محیط زیستی است و به زعم کارشناسان محیط زیست اجرای آنها تبعات مخرب زیادی برای محیط زیست به دنبال دارد. همین اتفاق باعث شکلگیری یک کمپین اعتراضی شده است.
برخی کنشگران حوزه محیط زیست اقدام به شناسایی پروژههای فاقد مجوز محیط زیستی در لایحه بودجه ۱۴۰۱ کرده و لیست این پروژهها را به مجلس اعلام کردند. در ادامه جلیل مختار نماینده آبادان در مجلس طی نامهای به علی سلاجقه رییس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به قرار گرفتن بسیاری از پروژههای فاقد مجوز در بودجه سال گذشته مرتبط با وزارت نیرو و مسکن و راه و شهرسازی در خواست کرد به هر شکل ممکن از قرار گرفتن پروژههای فاقد مجوز محیط زیستی در بودجه سال آینده جلوگیری شود.
به گفته این نماینده مجلس بسیاری از این پروژهها با لابی و سفارش ذینفوذان در ردیفهای بودجه نشستهاند. جلیل مختار نماینده مجلس این نامه را به رییس سازمان محیط زیست میفرستد و رییس سازمان هم پروژههای فاقد مجوز محیط زیستی در لایحه بودجه ۱۴۰۱ را تایید کرده و در انتقاد به این لایحه نامهای به رییس سازمان برنامه و بودجه ارسال کرده و از میرکاظمی رییس این سازمان میخواهد: «از تخصیص هر گونه بودجه به پروژههایی که فاقد مجوزهای لازم هستند جلوگیری به عمل آید.»
اما جالب است که بیاعتنا به این انتقادات به کار خود ادامه داده و هیچ تغییر در روند کار ایجاد نمیکند. به دنبال همین بیاعتنایی تشکلها و فعالان محیط زیستی کارزاری علیه پروژههای فاقد مجوز محیط زیستی در بودجههای سالانه راه انداخته و علاوه بر این از ریاست سازمان برنامه و بودجه شکایت کردند. این شکایت به دادگاه رسیده و حالا چهارشنبه هشتم دی ماه ۱۴۰۰ جلسه بررسی این شکایت در شعبه سوم بازپرسی دادسرای انقلاب برگزار میشود.
ماجرای ورود پروژههای فاقد مجوز محیط زیستی به بودجه چیست؟
در لایحه بودجه ۱۴۰۱ حدود ۴۰۰ ردیف بودجهای برای پروژههایی اختصاص یافته که هیچ مجوز محیط زیستی و میراث فرهنگی ندارند. درحالی که بر اساس ماده ۱۰۵ قانون برنامه سوم توسعه، ماده ۷۱ قانون برنامه چهارم، بند الف ماده ۱۹۲ قانون برنامه پنجم توسعه و بند الف ماده ۳۸ قانون برنامه ششم توسعه دستگاههای اجرایی موظفند پیش از اجرا و در مرحله انجام مطالعات امکانسنجی و مکانیابی پروژههای توسعهای اقدام به ارزیابی زیست محیطی کنند. البته این رسم را در دولت حسن روحانی هم شاهد بودیم. به گونهای که طبق اعلام رسمی نزدیک به ۸۰ درصد پروژههای وزارت نیرو در بودجه ۱۴۰۰ فاقد مجوزهای قانونی از جمله مجوز محیط زیستی بودند.
درحالی که درخواست فعالان محیط زیست این است که یک بند به قانون بودجه اضافه شود، مبنی بر اینکه در صورت ارائه مجوز ارزیابی محیط زیست سازمان برنامه به این پروژهها اعتبار تخصیص دهد و برای طرحهایی که مجوز دریافت نکردهاند، تنها اعتبارات مربوط به مطالعه طرح به آنها اختصاص داده شود.
این پیشنهاد حتی سال گذشته توسط تعدادی از نمایندگان از جمله سمیه رفیعی رئیس کمیته محیط زیست مجلس پیگیری و در قالب ماده واحده بودجه سال ۱۴۰۰ به کمسیون تلفیق پیشنهاد شد، اما به گفته رفیعی، به دنبال لابیهای وزارت نیرو، این پیشنهاد از دستور کمسیون تلفیق خارج شد.
گفتنی است در میان این 400 طرح نام سه پروژه سد شفارود، احداث راه آهن قزوین ، رشت ، انزلی و همچنین احداث راه اصلی خمام،خشکبیجار ، لشت نشا دیده می شود.
منبع: رویداد 24