پنجشنبه, 15 آذر 1403
پنجشنبه, 15 آذر 1403
کارگردان با سابقه سینمای ایران؛

هرچه میسازم سانسور و توقیف میشود

۱۴۰۰/۰۹/۱۷ ۱۸:۱۷ چاپ

به گزارش حکایت گیلان | داریوش مهرچویی امروز ۱۷ آذر، در حالی که هنوز با خاطرات تلخ توقیف «سنتوری» سر می‌کند و در امید اکران «لامینور» ۸۱ ساله شد.

 ۱۷ آذر سالروز تولد مهرجویی یکی از پیشگامان نو در سینمای ایران است و بی‌اغراق نیست اگر او تنها فیلمساز سینمای ایران با کلکسیونی از افتخار و نامزدی باشد. کسانی که آثارش در جایزه گرفتن و توقیف شدن رکورد دارند.

مهرجویی در طول بیش از نیم قرن فیلمسازی، علاوه بر خلق شخصیت‌های ماندگار در سینما، بازیگرانی را با فیلم‌هایش به سینمای ایران معرفی کرده‌اند که هر کدام از آنها یا ستاره‌هایی هستند که مسیری تازه پیشرویشان باز شد. مدیریت مثل عزت‌الله، خسرو شکیبایی، بیتا فرهی، علی مصفا و لیلا حاتمی.

آثار او در سال‌های دور وقتی که در جشنواره‌های جهانی این‌چنین مرسوم برگزار نشد، در جشنواره‌های معتبر مثل ونیز، برلین، کن، شیکاگو و توکیو شرکت داشتند و جایزه‌هایی هم گرفتند. اما به همان میزان فیلم‌هایش در ایران با مشکلاتی می‌شود و کم پیش آمده است که از زیر تیغ سانسور و توقیف به راحتی گذر کرده است.

مجموع سال‌هایی که فیلم‌های مهرجویی در توقیف به سربردند در حدود ۲۵ سال می‌رسد، ولی از بین همه آن‌ها، داغ توقیف «سنتوری» از بقیه بر دلش باقی مانده و هنوز می‌توان حسرت و رنج آن را در کلامش کرد.

مهرجویی از زمان شروع پاندمی در قرنطینه به سر می برد و حتی تلفن همراهش نیز همیشه خاموش است تا به قول خودش از دست پیام های زیاد تبلیغی در امان باشد، با این حال بهانه تولدش در گپ و گفتی از حال و احوال این روزهایش و نیز فیلم است. «لامینور» صحبت کرد که بخشی از آن را در ادامه می‌خوانید.

کارگردان فیلم‌های «گاو» و «هامون» ابتدا درباره وضعیت اکران فیلم «لامینور» که حتی قرار بود جزء اکران نوروزی سال قبل بود، گفت: فیلم را به جشنواره فجر نمی‌دانیم و منتظریم وضعیت بهتری داشته باشد تا مردم به سینماها بیایند و شرایط را برایشان فراهم کند. اکران مناسب باشد. فکر می‌کنم «لامینور»، بالاخره عید (نوروز سال آینده) روی پرده بیاید.

او درباره اینکه آیا قصد ساخت فیلم را ندارد، بیان کرد: دوست دارم، ولی من هر چه می‌سازم سانسور و توقیف می‌شود. کلا هم شرایطی دارد که با این گرانی و تورم، فیلمسازی صرفاً نمی‌شود، چون ساخت یک فیلم دست‌کم ۱۰ میلیارد تومان هزینه دارد و باید در موقعیت اکران ۳۰ میلیارد بفروشد تا به پول اولیه‌اش برسد.

مهرجویی در ادامه اشاره‌ای که به توقیف و سانسور فیلم‌هایش داشت، گفت: من این روزها در حال نوشتن خاطراتم هستم، آنجا خیلی از مسائل را در مورد آنچه بر سر فیلم‌هایم آمد می‌گویم، اما امیدوارم بهتر شود، سانسور کم شود و جلوی فیلمسازها را بگیرد. نگیرند.

آن‌ها اجازه می‌دهند یک فیلم آنقدر جلو بیاید، در فستیوال شرکت کند، جایزه بگیرند، با آن پُز هم بدهند، ولی بعد، شب اکران توقیفش کنند. بهتر است اگر می‌خواهند جلوی کاری را بگیرند همان اول که سناریو را می‌خوانند، نه وقتی که این همه جلوی رفتی و کلی خرج کردی.

کارگردان «اجاره‌نشین‌ها» با وجود گله‌هایی که تأکید می‌کند: با همه این اتفاق‌ها می‌دانم که سینمای پابرجا می‌ماند، چون جوان‌ها هر روز مشتاق فیلمسازی می‌شوند و جلو می‌آیند.

سینما تفریح ​​مردم است و برای همین، این همه سینما در سالهای ساخته شده است. هر چند جای افسوس دارد که وقتی ما می‌گفتیم سینما کم است، چیزی نمی‌ساخت، اما حالا که وضعیت فیلم‌ها به اینجا رسیده است و جلوی خیلی از فیلم‌ها گرفته می‌شود این همه سالن ساخته شده است.

مهرجویی در انتظار اکران فیلم «لامینور» است که آخرین فیلم «اشباح» در سال ۹۳ ساخته شده است.

«لامینور» به تهیه‌کردن رضا درمیشیان یکی از متقاضیان اکران نوروز ۹۹ بود که با تعطیلی سینماها بر اثر ورزش‌ها، برنامه‌ریزی برای نمایش آن منتفی بود.

این فیلم سال ۹۸ حاشیه‌هایی بر سر عدم حمایت بنیاد سینمایی داشت که در نهایت منجر به جدایی رسانه‌های میان تهیه‌کننده و مدیر وقت بنیاد (علیرضا تابش) شد.

«لامینور» دومین فیلم مهرجویی درباره موسیقی با آهنگسازی کریستف رضاعی و خوانندگی کاوه آفاق است و شاید اکرانش خاطرات تلخ «سنتوری» را در خاطر مهرجویی کمرنگ کند؛ فیلمی که در جشنواره بیست‌وپنجمین فجر تحسین خیلی‌ها را برانگیخت و بهترین فیلم از نگاه تماشاگران را هم گرفت، اما شب اکران عمومی توقیف شد.

*منبعی که برای تاریخ تولد داریوش مهرجویی به آن رسیده است، دانشنامه سینمای ایران تالیف عباس بهارلو است که ۱۷ آذر سال ۱۳۱۹ در آن قید شده است که در برخی منابع دیگر مانند ویکی‌پدیا سال ۱۳۱۸ منتشر شده است.

منبع:فرارو

همرسانی کنید:

نظر شما:

security code

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان