اختصاصی حکایت گیلان | همزمان با روز مجلس نگاهی به «ترین های» گیلان در ادوار مجلس داشتیم که حاکی نتایج جالب توجهی است. پیرترین، جوانترین، بیشترین و کمترین حضور ، خوش شانس ترین، خوش بخت ترین، ناکام ترین و ردصلاحیت شده ترین نمایندگان گیلان در ادوار مجلس را بشناسید.
پیرترین نماینده
سید علی آقازاده نماینده رشت در مجلس یازدهم هنگام ورود به محلس 64 ساله بود تا به عنوان سالمندترین نماینده ادوار گیلان معرفی شود. اگر او وارد مجلس نمی شد کوچکی نژاد دیگر نماینده رشت با 62 سال سن رکورددار می شد.
جوان ترین نماینده
مسلم میرزاپور کلشتری ( نماینده رودبار در مجلس اول) با 27 سال سن به عنوان نماینده مجلس انتخاب شد. در مجلس اول محمدرضا امین ناصری نیز در حالی که زیر سی سال داشت به مجلس راه پیدا کرد. هرچه جلوتر آمدیم سن نمایندگی در گیلان بالاتر رفت. در مجلس یازدهم ولی داداشی با 34 سال سن اولین دهه شصتی بود که از گیلان به مجلس راه پیدا کرد.
کوتاه ترین دوران نمایندگی
ابوالقاسم حسینجانی نماینده منتخب بندرانزلی در مجلس اول با حدود 5 هزار رای به مجلس راه پیدا کرد که اعتبارنامه وی توسط نمایندگان رد شد. وی پیش از نمایندگی مدتی فرماندار انزلی بود. حسینجانی توسط شهید عبدالکریمی نماینده لنگرود متهم شده بود که با زور و تهدید در انتخاباتی کم شور به مجلس راه پیدا کرده است و نمایندگان نیز اعتبارنامه وی را رد کردند. هرچند پورگل نماینده منتخب بعدی نیز آرای چندانی بدست نیاورد و واقعا مشخص نشد که چرا در مورد حسینخانی سخت گیری شده بود.
خوش شانس ترین نماینده
ابراهیم میرغفاری نماینده تالش در مجلس سوم با مشکل تایید اعتبارنامه خود توسط جمعی از نمایندگان مواجه شده بود. برخی گزارش های مردمی که به نظر می رسید از سمت رقبای وی شکل گرفته بود او را متهم به شرب خمر و استعمال مواد مخدر و همچنین فعالیت در رژیم سابق کرده بودند که در نهایت نمایندگان مجلس سوم اعتبارنامه وی را مورد تایید قرار دادند. او این اتهامات را ناشی از توطئه رقبای انتخاباتی و برخی اقوام سببی خود می دانست.
قوی ترین نمایندگان
محمد خزاعی نماینده رشت در مجالس اول و دوم بعد از دوران نمایندگی به عنوان یک دیپلمات ظاهر شد و به عنوان نماینده ایران در سازمان ملل متحد هم منصوب شد. محمد باقر نوبخت هم در دولت های یازدهم و دوازدهم به عنوان رئیس سازمان برنامه و بودجه منصوب شد. همچنین اسدالله عباسی نیز مدتی وزارت کار، رفاه و تامین اجتماعی را بدست آورد و حال نیز استاندار گیلان شده است. بیشتر نمایندگان گیلان به جز مقام نمایندگی چندان در جایگاه بالایی قرار نگرفتند. البته برخی همچون قاسم رمضانپور تا حد معاونت وزیر نیز بالا رفتند.
بیشترین دوران نمایندگی
محمدمهدی رهبری املشی با 5 دوره حضور در مجالس دوم، سوم، چهارم، پنجم و نهم رکورددار نمایندگان گیلان است. وی بعد از شکست در انتخابات مجلس دهم از سیاست کناره گرفت.
شکست ناپذیرترین نماینده
محمد باقر نوبخت با 4 دوره حضور پیاپی در مجلس رکورددار شکست ناپذیری است است. البته رهبری املشی ( با 5 دوره) و محمد تقی رنجبر چوبه، جبار کوچکی نژاد، کاظم دلخوش و حسن خسته بند سابقه 4 دوره حضور در مجلس را دارند که البته هرکدام آن ها حداقل در یک انتخابات شکست خورده اند. تنها کسی که همیشه پیروز شده محمد باقر نوبخت بوده که همواره به عنوان نفر اول و بدون حضور در دور دوم به مجلس راه یافته است. البته شاید حالا اگر شرکت کند با توجه به سابقه مدیریتش در سازمان برنامه و بودجه نتیجه دیگری رقم بخورد.
ردصلاحیت شده ترین نماینده
در بین نمایندگان منتخب، رسول جماعتی نماینده فومن شفت در مجلس ششم رکورددار ردصلاحیت در انتخابات مجلس است. عکس وی در تحصن نمایندگان مجلس ششم معروف شد و البته وی بعدها تحصن خود را تکذیب کرد. با این حال در مجالس هفتم، هشتم، نهم، دهم و یازدهم شاهد ردصلاحیت رسول جماعتی در حوزه انتخابیه فومن و شفت بودیم. وی حتی در انتخابات میان دوره ای گذشته آستانه اشرفیه هم ثبت نام کرد و نتیجه مشخص بود.
بیشترین حضور در انتخابات
محمد تقی رنجبر چوبه با 9 دوره حضور در انتخابات رکورددار است. وی چهار دوره نیز از حوزه انتخابیه صومعه سرا به مجلس راه یافته است. در دور یازدهم پسر وی نیز کاندیدا شده بود که در جایگاه دوم قرار گرفت و البته شاید در آینده ردای نمایندگی را بر تن کند.
ناکام ترین کاندیدا
مظفر نامدار از مدرسین دانشگاه با 5 دوره حضور تاکنون در هیچ انتخاباتی موفق به پیروزی نشده است. وی در انتخابات مجلس سوم، چهارم، هشتم، نهم و دهم شرکت کرد و رای لازم را کسب نکرد. هرچند آرای قابل توجهی نیز در تمام این دوره بدست آورد که نشان می داد محبوبیت خوبی در بین برخی افراد نزدیک به اصولگرایان دارد.
تحصیلات خارجی
در بین نمایندگان گیلان، محمد خزاعی ( نماینده رشت در مجلس اول و دوم ) دارای کارشناسی ارشد روابط بینالملل از دانشگاه جرج میسون آمریکا است. خزاعی متولد کاشمر است و البته تحصیلات کارشناسی وی در دانشگاه گیلان بود. محمد رضا امین ناصری ( نماینده آستانه اشرفیه در مجلس اول) نیز دکترای مهندسی صنایع خود را در وست ویرجینیای آمریکا اخذ نمود.
محمد باقر نوبخت ( نماینده ادوار رشت ) مدرک دکترای اقتصاد خود را از دانشگاه پیزلی اسکاتلند اخذ کرده است. همچنین سید مهدی صادق ( نماینده آستانه اشرفیه در مجلس هشتم) نیز دارای فوق لیسانس برق و دکترای مدیریت از امریکا و همچنین دوره تخصصی از دانشگاه آخن آلمان است.