اختصاصی حکایت گیلان | طاها عبداللهی: قاچاق چوب گونه های درختی جنگلی، بحران همیشگی جنگلهای شمال کشور است و استان گیلان نیز از این موضوع در امان نیست. کشف محموله های چوب نیز خبر همیشگی این حوزه بوده و هست. اما چیزی که تفاوت دارد روشهای به روز شده قاچاقچیان و حضور غیربومیان در ماجرای پر حاشیه ارزش اقتصادی چوب قاچاق شده است.
بنابر گزارش حکایت گیلان آرش شادپور رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان تالش در غرب استان گیلان از کشف یک دپوی چوب خبر میدهد که 4 آذر توقیف شده است. بنابر گفته این مقام دولتی پس از شناسایی محموله ها به یک کارگاه صنعتی پالت سازی در بخش اسالم رسیدیم که یک هزار و 460 اصله گونه جنگلی به مساحت 76 و 413 متر مکعب چوب در آن انبار شده بود. وی ارزش این دپوی چوب را 300 و 24 میلیون و 600 و 35 هزار و 700 و 93 هزار تومان بیان میکند. گفته های این مقام دولتی نشان میدهد که غارتگران جنگلها هم کاربلد شده اند.
بخش اسالم تالش یکی از قطبهای صنعت تبدیلی پالت سازی چوبی در کشور است که بیشتر محصولاتش را صنایع بزرگ از جمله واحدهای پتروشیمی کشور مصرف میکنند.
این صنعت با ایجاد مشاغل فرآوری چوب سبب ایجاد فرصت کار برای فعالان صنعت چوب منطقه شده و طبق هدف گذاری انجام شده تصور میشود که صنایع تبدیلی چوب سبب کاهش برش درخت و قاچاق چوب میشوند.
اما این بار قاچاقچیان با آگاهی از این مسئله یک کارخانه را به عنوان انبار دپوی چوب انتخاب کرده اند تا تحت پوشش حمل چوب مجاز به سوداگری خود ادامه دهند.
این در حالی است که فعالان پالت سازی چوبی از گونه های ارزان قیمت چوب از جمله صنوبر شالک و چوب وارداتی ارزان قیمت استفاده میکنند و چوب گران قیمت جنگلی برای آنها به صرفه نیست.
افزون بر این سوداگری چوب جنگل هیرکانی شمال دستهای طمع کار از سایر استانها را نیز به منطقه میکشاند. بنابر گفته رییس تعزیرات حکومتی شهرستان تالش رای پرونده فرد غیربومی متهم به قاچاق محموله چوب در تالش نیز صادر شده است.
بهزاد رحیمی نژاد در این باره میگوید: ماموران منابع طبیعی با همکاری پلیس محموله این فرد اهل و ساکن استان آذربایجان شرقی شامل 514 اصله گونه درختان جنگلی را در کامیون کمپرسی توقیف کردهاند. محموله ای که بنابر گزارش یگان منابع طبیعی شهرستان آستارا لو رفته بوده است.
وی متهم به قاچاق و حمل غیرمجاز چوب بوده که با توجه به دفاع غیرمنطقی، به مصادره محموله و 70 میلیون تومان جریمه نقدی محکوم شده است.
چنانکه به نظر میرسد عرصه برای غارت جنگل به قدری مهیا شده است که قاچاقچیان نیز هوشیار شده و روشهای حمل چوب را تغییر میدهند. استفاده از خودروهایی با راننده بومی و پلاک دیگر استانها تا کمتر جلب توجه کنند.
پرسشی اساسی این است که چه کسانی این افراد پایین دستی را برای مقاصد خود بکار میگیرند و این روشها چگونه به آنها آموزش داده میشود؟
شاید بتوانیم بخشی پاسخ را پس از بازداشت برخی عوامل متهم به این قبیل قاچاقها جستجو کنیم. م.ن سرجنگلبان واحد منابع طبیعی جوکندان بخش مرکزی تالش در سال جاری از سوی پلیس آگاهی استان گیلان به اتهام همکاری با باندهای قاچاق چوب بازداشت شده است. اتفاق خوبی که باعث شده تا محموله های قاچاق، کمتر فرصت عبور از پستهای بازرسی را داشته باشند.