شنبه, 17 آذر 1403
شنبه, 17 آذر 1403
اینستانوشت؛

ما قهرمان های زنده خود را می کشیم

۱۴۰۰/۰۸/۲۴ ۱۵:۱۳ چاپ

به گزارش حکایت گیلان | بهزاد عشقی نویسنده و منتقد گیلانی با اشاره به انتقادات از اصغر فرهادی در اینستاگرام خود نوشت: 


قهرمان کشی

ما قهرمان‌های زنده خود را می‌کشیم و بعد مردگانشان را می‌ستاییم و از آن‌ها قهرمان می‌سازیم. فردوسی جان و مال و جوانی خود را بر سر شاهنامه گذاشت. اما تا وقتی که بود قدر ندید و در عسرت و رنج و تنهایی در گذشت. حلاج چون اسرار هویدا می‌کرد مستحق مرگ بود. امیرکبیر با دسیسه بر کنار شد و در حمام فین کاشان مظلومانه به قتل رسید. مصدق از دید سلطنت‌طلبان پیرمرد خرفت و بیماری بود که می‌خواست از زیر پتو حکومت کند. از دید چپ گرایان توده‌ای، عامل آمریکا بود. از دید آمریکایی‌ها سرکش بود و می‌باید حذف می‌شد. مردم نیز با باد می‌رفتند و صبح درود بر مصدق و عصر مرگ بر مصدق می‌گفتند. صادق هدایت مروج مرگ و نیست گرایی و انحراف جنسی بود و هرکس که آثارش را می‌خواند، از زندگی مایوس می‌شد و خود را می‌کشت. فروغ فرخزاد شاعر نبود و زن گمراهی بود که شعرهایش را فاسقش ابراهیم گلستان به نامش می‌سرود. باز هم بگویم؟

تاریخ ایران مملو از نخبه کشی و فرزندکشی و سرنوشت قهرمان‌هایی است که به خاطر تعصب و حسادت و استبداد و عقب‌ماندگی به مسلخ می‌روند. حالا نوبت اصغر فرهادی است. فرهادی فیلمساز بی خطایی نیست و می‌تواند در موضع گیری‌های اجتماعی خود لغزش هایی داشته باشد، و یا کاستی هایی به فیلم‌هایش راه پیدا کرده باشد، یا اصلا به دلایل شخصی و زیبایی‌شناسی و فکری، نوع سینمای او را برنتابیم و دوست نداشته باشیم. اما همین فیلمساز تعدادی از بهترین فیلم‌های سال‌های اخیر را ساخته است، مهم ترین جایزه‌های جهانی را دریافت کرده است، مورد تحسین مهم ترین منتقدان و کارشناسان سینمایی قرار گرفته است، در جهان برایمان افتخار آفریده است. فرهادی صادر کننده ترور و وحشت و مرگ نیست و سفیر فرهنگ است. اما اکنون ما با این فیلمساز چه می‌کنیم؟

در احوال شخصی و موضع‌گیری اجتماعی و روابط یواشکی و پشت پرده اش سرک می‌کشیم و به قول بهروز وثوقی در فیلم گوزن‌ها هر چه دیوار مستراح است بر سرش فرو می‌ریزیم. بعد کار را به جایی می‌کشانیم که بگوییم فیلم قهرمان را از هنرجویش دزدیده است و البته فیلم آن هنرجو به مراتب سرتر از اثر استادش بوده است. واقعا؟ ما با این افشاگری‌های ناصواب به کجا می‌خواهیم برسیم؟ مولف مهم نیست و تالیف مهم است و هر مولفی ممکن است که در زندگی شخصی و اجتماعی خود خطاهایی داشته باشد. اما آنچه که باقی می‌ماند تالیف است. قهرمان سازی پس از مرگ فایده ندارد، قهرمان زنده را دریابید.
.

همرسانی کنید:

نظر شما:

security code

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان