یکشنبه, 13 آبان 1403
یکشنبه, 13 آبان 1403

حکایت گیلان | تنها 11 روز پس از تصویب تقاضای بررسی طرح موسوم به «صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی» بنابر اصل 85 قانون اساسی، طرح «تقاضای لغو رسیدگی بنابر اصل 85 درمورد طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی» در صحن علنی دیروز مجلس اعلام وصول شد تا تنها یک روز پس از آنکه سخنگوی شورای نگهبان در نخستین روز هفته جاری از مخالفت این شورا با این شیوه بررسی طرح جنجالی مجلس‌یازدهمی‌ها خبر داد، حالا طراحان و حامیان رسانه‌ای این طرح بحث‌انگیز با چالشی جدی‌تر روبرو شوند. 
مجلس یازدهم که تشکیل شد اگرچه به‌دلیل نحوه تشکیلش که در پی برگزاری انتخاباتی با کمترین میزان مشارکت و بیشترین میزان ردصلاحیت صورت گرفت، بسیار مورد انتقاد قرار گرفت اما دست‌کم حامیان و به‌طور کلی اصولگرایان که عملا صاحب اکثریت چشمگیری از کرسی‌ها بودند، خرسند و راضی بودند؛ احتمالا بخشی به این دلیل که می‌پنداشتند هرچقدر هم مشکل بر سر راه‌شان باشد، همین‌که مجلسی بر سر کار است که اصلاح‌طلبان حتی به اندازه تشکیل فراکسیون اقلیت هم نیرو ندارند و فراکسیون اکثریتی که دربست در اختیار خودشان قرار گرفته، طی 4 سال پیش‌رو درباره صفر تا صد امور تصمیم‌گیری خواهد کرد، کافی است و درنتیجه جای نگرانی نیست. این نگاه اما آن‌طورکه تجربه این سال‌ها نشان داده، چندان دقیق نیست و کار سیاست، به‌خصوص در پارلمان الزاما از این خط‌کشی‌های جناحی پیروی نمی‌کند و اینکه گرایش غالب در مجلس در هر بحث به چه سمت و سویی باشد، به مسائل و موضوعاتی رنگارنگ و البته محتوای آن بحث خاص مرتبط است. وضعیتی که حالا ظاهرا شامل حال طرح جنجالی مجلس یازدهم درباره فضای مجازی شده است. 
بر این اساس در حالی که مجتبی توانگر، نماینده تهران و رییس کمیته اقتصاد دیجیتال مجلس صبح دیروز از تدوین طرح «لغو رسیدگی بنابر اصل 85 درمورد طرح صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی» توسط تعدادی از نمایندگان و تقدیم آن به هیات رییسه خبر داد، هنوز ظهر نشده خبرگزاری‌ها به نقل از محمد رشیدی، عضو هیات‌رییسه مجلس از اعلام وصول این طرح نوشتند. طرحی که بنابر توضیحاتی که توانگر در اختیار ایسنا گذاشته، با امضای بیش از ۲۰ نفر از نمایندگان، تقدیم هیات‌رییسه مجلس شده بود و طراحان امیدوارند رای بیاورد تا بررسی این طرح جنجالی ذیل اصل ۸۵ لغو و به صورت عادی بررسی شود. چراکه به‌گفته این نماینده مجلس، «با عادی شدن روال بررسی این طرح، امیدواریم با شروع کار دولت جدید، دولت نیز در زمان مقتضی لایحه‌ای تدوین کند تا ان‌شاءالله این مساله با رعایت همه جوانب آن مورد بررسی و قانونگذاری قرار گیرد.»
با این همه در شرایطی که تصویب این طرح منطبق بر اصل 85، به زبان ساده مترادف است با تصویب طرحی بدون طرح و بحث در صحن علنی، بی‌نیاز به رای نمایندگان و صرفا با نظر و رای اعضای یک کمیسیون، طراحان و حامیان رسانه‌ای این طرح در مقابل اقدام مخالفان درون‌پارلمانی که دست به کار طرح لغو طرح‌شان شده‌اند، بیکار ننشستند و در شرایطی که خبرگزاری اصولگرای فارس در گزارشی مفصل مدعی شد که این طرح دست‌کم 7 منفعت برای کاربران فضای مجازی خواهد داشت، خبرگزاری اصولگرای مهر نیز به‌ نقل از یک نماینده عضو پایداری مشهد در مجلس تیتر زد: «جزییات طرح «صیانت» برای ایجاد ۱۰ میلیون شغل در فضای مجازی»! تیتری که تقریبا از لحظه انتشار در ساعت 8 و 13 دقیقه صبح تا پایان روز گذشته، به عنوان تیتر یک در پیشانی این سایت قرار داشت و احتمالا باتوجه به تاکید بر امر اشتغال و عدد چشمگیر 10 میلیون شغل، بسیار موردتوجه مخاطبان قرار گرفته است. مخاطبانی که البته وقتی متن صحبت‌های این نماینده مجلس را می‌خواندند، درمی‌یافتند که ادعای مطرح‌شده بیشتر به یک رویا شبیه است و فراتر از آن، اعترافی است آشکار به تجسس در محتوایی که توسط کاربران همرسانی می‌شود. چراکه نصرالله پژمانفر که ازجمله طراحان اصلی این طرح جنجالی نیز هست، در توضیح اینکه چطور می‌خواهد با طرحش 10 میلیون شغل جدید ایجاد کند، مثالی مطرح کرده و گفته است: «عکاسی که یک عکس حرفه‌ای را در فضای مجازی منتشر و ۱۰ میلیون کاربر این عکس را دانلود کرده‌اند، باید بخش قابل‌توجهی از درآمد حاصل از فروش اینترنت برای دانلود این عکس را دریافت کند.» البته این عدد 10 میلیون کاربر ارتباطی به آن ادعای ایجاد 10 میلیون شغل ندارد و ظاهرا تنها یک تشابه عددی ساده است و تنها جمله‌ای که به ‌نقل از این نماینده عضو جبهه پایداری درباره ایجاد 10 میلیون شغل در متن خبر وجود دارد، جمله‌ای است که در ادامه و پس از طرح مثالی که اشاره شد، به زبان آورده است: «افراد زیادی در کشورمان می‌توانند تولیدمحتوا کنند و از این محل درآمد کسب کنند. از این طریق ۱۰ میلیون اشتغال ایجاد خواهد شد»؛ به همین سادگی!

منبع: اعتماد

همرسانی کنید:

نظر شما:

security code

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان