جمعه, 10 فروردین 1403
جمعه, 10 فروردین 1403

به گزارش حکایت گیلان |  گردشگری عضو جدایی ناپذیر از اقتصاد مردم استان باران خیز و سبزنواز گیلان با جاذبه‌های طبیعی آن است که طی هشت سال اخیر از میزبان دستاوردهایی همچون ثبت جهانی جنگل‌های کهن هیرکانی تا سرمایه‌گذاری بیش از ۲هزار میلیارد تومانی بود، که چهره صنعت گردشگری این استان را متحول کرد.

 باران، شالی، تاریخ و طبیعت سفر می‌آفرینند و اگرچه کرونا ضربه‌ای ناخوش بر پیکره آفاق پویی در جهان و کشور وارد کرد، اما با نگاه به عملکردی هشت ساله، روشنایی در سپهر گردشگری گیلان می تواند این سرزمین را به صنعت سیاحت دلخوش سازد.

گیلان همیشه در عرصه تاریخ کشور منشا تحولات عظیم فرهنگی و تاثیر گذار در کشور بوده است. وجود حکومت هایی چون دیلمیان کیانیان و نهضت جنگل گواهی بر این ادعاست و بر اساس مستندات موثق مطالعات باستانشناسی سابقه سکونت در گیلان که همان دیلم و جیلان است به سه هزار و ۵۰۰ سال پیش باز می گردد.

به همین سبب ثبت جهانی جنگل های هیرکانی به عنوان دستاوردی بزرگ برای این اثر طبیعی در استان گیلان بود که پس از چندین دهه انتظار در دولت تدبیر و امید امید به ایستگاه پایانی رسید تا به کارنامه این دولت ثبت شود.

ثبت جهانی جنگل‌های هیرکانی و تحقق آرزویی دیرینه 

گیلان است و باران؛ مسافرانی که عطش باران دارند و مردمانی که در تفقد میهمان شهره اند؛ اما این بار کرونا شرایطی خلق کرد که صنعت گردشگری در سراسر جهان با خسارت روبه رو شود و گیلان نیز ازین آسیب بدور نماند. اما این سرزمین به سبب موقعیت طبیعی از مواهب و گیرایی های برخوردار است که جنگل های هیرکانی به یادگار از از دوره چهارم زمین شناسی بارزترین آن هست.

هیرکانیان گیلان اگر چه همیشه مِه خیس نوش نمی کردند و گاه گلوی رودخانه های جوشان زیر پای استوارشان به قوطی های فلزی گردشگران می خراشید، اما به سبب حمایت و تلاش در تیرماه ۹۸ این عرصه های کهن طبیعی شمال کشور که بخشی از آن در گیلان قرار داشت ثبت جهانی شد تا مهری محکم بر امانت داری قدیمی ترین جنگل جهان خورده باشد.

ثبت جهانی جنگل های هیرکانی از مبارک ترین رویدادهای میراثی کشور و به خصوص استان سبز نواز گیلان بود که علاوه بر معرفی جهانی این اثر طبیعی به تمامی جهان، بلکه توانست زمینه حراست بیش از پیش این سرمایه کهن را نیز رقم زند. دستاوردی و رویایی که در دولت تدبیر و امید و با تلاش و رایزنی های چندین ساله و هزینه سنگین به واقعیت بدل شد.

در چهلمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان، اعلام شد؛ جنگل های هیرکانی چهار استان گیلان، مازندران، گلستان و سمنان برای ثبت در لیست میراث جهانی یونسکو پیشنهاد شد؛ سه سایت پیشنهادی استان گیلان بخش هایی از مناطق حفاظت شده سیاهرود رودبار، گشت رودخان فومن و لیسار تالش هستند که مورد بازرسی بازرسان یونسکو قرار گرفتند.

سه سایت یادشده از جنگل های هیرکانی مربوط به استان گیلان است و این مناطق به عنوان مناطق حفاظتی تلقی و هیچ گونه دخالت انسانی در آن انجام نخواهد شد و به عنوان جاذبه های طبیعی گیلان محسوب خواهند شد.

پرونده نامزدی جنگل های هیرکانی برای ثبت در لیست میراث جهانی یونسکو به وسیله میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی  با همکاری سازمان محیط زیست، سازمان جنگل ها و مراتع، دانشگاه تربیت مدرس و بنیاد سوکوی آلمان تهیه شد و در فوریه سال ۲۰۱۸ به این سازمان ارسال شد و در تیرماه ۹۸ در فهرست جهانی به ثبت رسید .

جنگل های هیرکانی از بقایای جنگل های دوران سوم زمین شناسی هستند و به لحاظ پایداری و قدمت از اهمیت بسزایی برخوردارند؛ حدود دو میلیون هکتار از این جنگل ها در ایران بویژه شمال کشور قرار دارد و ثبت جهانی این اثر ارزشمند در فهرست میراث جهانی اقدامی مناسب برای حفظ زیست بوم و گردشگری طبیعی است.

جنگل های هیرکانی نوار سبزی به طول ۸۵۰ کیلومتر هستند که از جلگه گرگان تا قسمتی از کشور آذربایجان کشیده شده اند. نام این جنگل ها از نام قدیم گرگان که در گذشته هیرکان خوانده می شد، گرفته شده است؛ منطقه ای جنگلی در کرانه جنوبی دریای خزر و شمال رشته کوه های البرز که غنا و تنوع زیستی، گونه های بومی، نادر و منحصر بفرد گیاهی و جانوری و زیبایی حیرت انگیز طبیعی اش چشم هر بیننده ای را خیره می کند.

ثبت جنگل های هیرکانی به عنوان کهن ترین اثر طبیعی استان گیلان علاوه بر مراقبت بیشتر می تواند در جذب گردشگران داخلی و به خصوص خارجی تاثیر بسزایی داشته باشد که البته در حال حاضر به دلیل همه گیری ویروس کرونا این ارتباط با گردشگری خارجی در کوتاه مدت قطع می باشد.

تکانه ای در سپهر گردشگری گیلان زیر سایه کرونا

حساسیت مدیریت امور مربوطه به میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید رویکردی دیگر از نظام برنامه ریزی در راستای توسعه بخشی حوزه های تحت پوشش را رقم زد.

پائیز ۹۹ بود که علی رغم توقف چرخه گردشگری براثر کرونا در گیلان، افتتاح  ۲۶ پروژه گردشگری از طریق ارتباط تصویری توسط رئیس جمهوری، با اعتبار بالغ بر ۳۲۹ میلیارد تومان و ایجاد اشتغال برای ۷۳۸ نفر، خبری خوش در سپهر گردشگری استان شد.

به گفته مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان  این طرح‌ها در شهرستان های رشت، فومن، ماسال، شفت، انزلی، رودبار، لاهیجان، رودسر، رضوانشهر، تالش و لنگرود قرار دارند و زمینه ساز بهبود و توسعه زیرساخت های گردشگری استان شده اند.

مسعود حلاج پور  افزود: در دولت تدبیر و امید ۵۳۰ پروژه در بخش گردشگری با حجم سرمایه گذاری بیش از ۲ هزار میلیارد تومان در گیلان به بهره برداری رسید.

وی اظهار داشت: پیوستن و بهره برداری از این تعداد پروژه گردشکری به ظرفیت اقامتی استان، ۲ هزار و ۱۰۰ اتاق و ۶ هزار و ۵۰۰ تخت اضافه و زمینه اشتغال بیش از ۲ هزار و ۵۰۰ نفر را از سال ۱۳۹۲ تاکنون فراهم کرده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان گفت: همچنین تعداد ۳۰۸ طرح با برآورد حجم سرمایه‌گذاری ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان و پیش بینی ایجاد اشتغال چهار هزار و ۸۰۰ نفر در دست اجراست که به محض تکمیل بهره برداری و به چرخه فعالیت خاهند پیوست.

رشد ۲۷۰ درصدی مراکز اقامتی گیلان

سفر نشان گیلان است و خاطرات شمال آن چنان در نوستالژی مردمان سرزمین های دور و نزدیک رخنه کرده که واژه شمال، خود به تنهایی زایش حس خوشایند شالی ، جنگل ، باران، عطر خوش هیزم و باران در هیاهوی شکفتن پامچال ها و ... است ؛ اما در دنیای امروز زیرساخت ها، بن مایه توسعه است و مراکز اقامتی زیرساختی در رونق صنعت گردشگری محسوب می شود.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی گیلان بیان کرد: سه هزار و ۷۶ هتل ، هتل آپارتمان ،مجتمع گردشگری مهمانپذیر،خانه مسافر ،مجتمع سرگرمی و تفریحی، اقامتگاه بومگردی ،اقامتگاه سنتی ،بین راهی ،و اسکله گردشگری و مسافربری دریایی در استان فعال است؛ این در حالیست که این رقم در سال ۹۲ یک هزار و ۱۴۵ واحد بوده است.

حمید رضا آذرپور  افزود: با توجه به ارقام ذکر شده، تعداد و ظرفیت تاسیسات اقامتی و پذیرایی فعال استان نسبت به سال ۹۲ رشد ۲۶۸ درصدی داشته است.
وی اظهار داشت : در سال ۹۲ تعداد یک میلیون و ۳۹۶هزار و ۱۹۰ گردشگر داخلی و ۴۱ هزار و ۶۱۵ گردشگر خارجی به ثبت رسید که این رقم در سال ۹۸ و پیش از کرونا به تعداد ۲میلیون و ۲۷۳هزار و ۸۳۴ نفر رسید.

وی ادامه داد: در سال ۹۲ تعداد راهنمایان فرهنگی، تاریخی و طبیعت گردی ۱۹۵ نفر بوده که این رقم در پایان سال ۹۹ به ۴۴۳ نفر افزایش یافته است که نشان از رشد گردشگری و بستر سازی حضور بیشتر مسافران و گردشگران به این استان دارد.

آذرپور با بیان اینکه استان گیلان دارای ۳۳۰مرکز و جاذبه گردشگری ، ۱۷روستای هدف گردشگری و ۷۱منطقه نمونه گردشگری است گفت: اقامت کنندگان در مراکز اقامتی ثابت و موقت استان نیز نسبت به سال ۹۳، ۱۳۶ درصد رشد داشته است؛ در زمان حاضر نیز بیش از ۱۲ هزار نفر در تاسیسات گردشگری زیر پوشش اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گیلان فعال هستند.

گیلان را در پسا کرونا بایستی در چهار فصل دید و حظ جنگل و باران، برنج و شالی، رودهای خروشان و پامچال، زیستگاه قو و مرغابی، خروش روز و شب امواج دریا، جشن رنگ در لباس‌های محلی و رسوخ طعم طبیعت در غذاهای محلی و جشن‌ها و آئین ها و هزاران جاذبه را مزه مزه کرد.

بر این اساس واژه ˈگیلانگردیˈ اغراق نیست چراکه گیلان تنها طبیعت نیست و جای جای آن سرشار از غنای تاریخی و طبیعی و فرهنگی است؛آنقدر که در پی نورد جاده‌های گیلان، ارتفاعات خیس و عطر هیزم، به یاد می‌آوری شاید، اندکی به آسودگی محتاجی.

بر اساس دانش توریسم؛ گردشگری در سطح بالای اقتصادی و اجتماعی آن موجب شکوفا شدن ذوق و استعداد و ارتقای آموزش در همه زمینه ها می شود و بر همین اساس کشوری که در صنعت گردشگری فعال می شود، می تواند میلیون‌ها گردشگر را به خود جلب نماید؛ کشورهای توریستی در تهیه پخت غذاهای عالی و با کیفیت بالا و تولید آثار هنری گران قیمت پیشرفت می کنند.

گردشگری در مجموع نه تنها موجب اشتغال، افزایش درآمد، صلح و آرامش می شود بلکه سطح هنر و ذوق و استعداد را ارتقا می بخشد چون گردشگران فرهنگی ثروتمند حاضرند برای آثار فرهنگی با ارزش پول خوبی بپردازند.

به هر روی گیلان، همایشی است از گیرایی‌ها و گونه های متعدد گردشگری که طبیعت گردی (اکوتوریسم) سرآمد آنهاست و چه بسیار حیف که کرونا حسرت آفرین این سفر شد اما این نیز خواهد گذشت و بار دیگر سفر به شمال جان خواهد گرفت و صنعت گردشگری غوغا خواهد کرد.  

منبع: ایرنا

همرسانی کنید:

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان