به گزارش حکایت گیلان | میرزا یونس اُستادسرایی، معروف به میرزاکوچک خان جنگلی، متوفی یازدهم آذر سال 1300 خورشیدی، از اهالیرشت و رهبر انقلابی جنبش جنگل است. دقیقاً یک ماه به یکصدوسومین سالروز شهادت میرزاکوچک خان مانده است، اما تمام شواهد حاکی از آن است که هیچ قدم مثبتی در راه بزرگداشت او برداشته نشد و به اصطلاح باید گفت «هرسال دریغ از پارسال!». در سال های قبل، به بهانه سالگرد میرزاکوچک خان برنامه هایی اجرا می شد که به جز تأسف چیز دیگری به همراه نداشت. این برنامه ها نه تنها موثرنبوده، بلکه انتقادهای زیادی را نیز به دنبال داشته است. در این جا سه نکته از بیتوجهی یا کم توجهی های که در قضیه جنگل و این شخصیت معروف ایرانی و گیلانی روا داده شده، آورده می شود.
نخست: شخصیت ملی و فراملی میرزاکوچک خان جنگلی موجب حدس های بدون دلیل درباره اصل و تبار او در میان عموم مردم و کانال های ماهواره ای و شبکه های اجتماعی گردید. درباره ریشه و قومیت «میرزابزرگ» پدر میرزاکوچک خان جنگلی سخنان مختلفی گفته اند: ۱- کُرد و از ایل رَشوَند و طائفه میرزایی، و اهل روستای شهرستان سُفلی الموت غربی استان قزوین (رودبار محمدزمانی). ۲- گیلک و از اهالی شهر رشت. ۳- تالش و از اهالی روستای زیدِه بخش سردار جنگل شهرستان فومن. ۴- تُرک و از اهالی شهر قزوین. ۵- لَک و از اهالی غرب کشور یعنی همدان و غیر آن است. در حالی که این گونه بحث ها بیهوده بوده و نتیجه ای به جزء تفرقه قومی ندارد.
دوم: تا به امروز دو کنگره ملی و یک کنگره بین المللی جهت بزرگداشت میرزاکوچک خان جنگلی برگزار شد. همایش ملیآذر سال ۱۳۹۱ همزمان با نودویکمین سالروز کشته شدن میرزاکوچک باحضور رئیسجمهور وقت محمود احمدینژاد در شهر رشت، کنگره بین المللی شهریور سال 1401 در برج میلادتهران، و کنگره ملی آذر سال ۱۴۰۱ در مؤسسه امام خمینی(ره) قم، سه کنگره معروفی هستند که برای پاسداشت میرزاکوچکخان جنگلی گرفته شد، اما هیچ یک از آن ها نتوانست جبران کم کاری ها گذشته در حق این شخصیت بزرگ ایران و گیلان را بنماید؛ بنابراین، لزوم برپایی کنگره پُربار دیگری در این موضوع بیش از پیش احساس می شود.
سوم: ازجمله غفلت های دیگر قضیه میرزاکوچک خان و نهضت او، کم توجهی به استفاده از فنآوری های جدید است. تا به امروز یک سریال تلویزیونی، و فیلم سینمایی و چند برنامه کوچک تصویری و صحنه ای در این باره ساخته شد، در حالی که بااستفاده از فنآوری ها و ابزارهای جدید می توان کارهای زیادی درباره میرزاکوچک خان و نهضت جنگل کرد. تهیه پوستر، تصویرسازی، نقاشی، خوشنویسی،مستندکوتاه، انیمیشن، نماهنگ، تیزر، اجرای مراسم مختلف در سطح مدارس استان گیلان و حتی کشور، و از همه مهم تر ساخت بازی های رایانه ای، ازجمله ابزارهای است که می تواند نقش مهمی در معرفی شخصیت میرزاکوچک خان و نهضت او داشته باشد.
مشکل اصلی در قضیه جنگل، به یک دست نبودن سیاست نظام و دوگانگی نگرش به ماجرای نهضت میرزاکوچک خان بر می گردد، به گونه ای که حتی برخی از مدیران میانی کشوری و استانی تحت تأثیر جوّسازی ها، تمایلی به انجام کار فرهنگی در این زمینه ندارند. اگر از دیدگاه تمدنی به قضیه جنگل و نهضت آن و شخصیت اصلی این جنبش یعنی روحانی شیعه میرزایونس اُستادسرایی نگاه شود، و اگر قدرت نرم این قضیهمدّ نظر قرار گیرد، علاوه بر ترویج دین و مذهب تشیع،بسیاری از بی توجهی ها و کم توجهی های این قضیه به خودی خود حلّ خواهد شد.