یکشنبه, 13 آبان 1403
یکشنبه, 13 آبان 1403
نقدی به نامه تجار واردکننده چای به وزیر جهاد کشاورزی؛

واردات بی رویه چای، بیشترین ضربه را به صنعت چای داخلی زده است

۱۴۰۳/۰۷/۱۵ ۲۰:۳۱ چاپ

اختصاصی حکایت گیلان | علی چابک (فعال اقتصادی) : واردکنندگان چای به غلط در صدد تحت فشار قراردادن دولت و نشان دادن خلأ در بازار چای هستند. اتحادیه تولیدکنندگان، بازرگانان و صنایع بسته بندی چای کشور در حالی به وزیر جهاد کشاورزی دولت چهاردم نامه زده اند که هیچ اشاره ای به شکسته شدن واردات چای در سال ۱۴۰۱ (۱۱۲ هزار تن)، شکسته شدن واردات قهوه در سال ۱۴۰۲ (۵۳ هزار تن)، رشد تولید چای در سال ۱۴۰۲ و رسوب ناشی از عدم فروش چای توسط کارخانجات در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به دلیل واردات بی رویه چای در سال های اخیر، مزایده های چای دبش توسط سازمان اموال تملیکی و تهاتر بدهی نفتی سریلانکا با چای طی ۲ سال اخیر نکرده اند.

این اتحادیه درحالی به خلأ در بازار چای و گرانی چای برای مصرف کننده اشاره دارند که بسیاری از چای تولیدی سال قبل و جاری با کیفیت و حتی با قیمت پایین به فروش نرسیده و کارخانجات بدلیل عدم پرداخت مطالبات به چایکاران تحت فشارند.

تاکنون در ۶ ماهه نخست ۱۴۰۳ حدود ۲۷ هزار تن چای وارد شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۷۰ درصد افزایش یافته است. حال سوال اینجاست آیا در سال جهش تولید و مهار تورم می بایست از تولیدکنندگان حمایت شود یا واردکنندکان تشویق شوند؟

این در حالیست که در تمام سالیان گذشته صادرکننده چای داخلی با برگشت ارز حاصل از صادرات جریمه و واردکنندگان چای با گرفتن ارز نیمایی و یا تالار دوم برای واردات تشویش شده اند!
طبق پایش جدید ما در کشور نیاز به مصرف حدود ۹۰ هزار تن نوشیدنی گرم داریم بهم زدن این نظم می تواند لطمات جبران ناپذیری برای چای داخلی که دسترنج ۵۶هزار خانوار کشاورز و بیش از ۳۶هزار هکتار باغ زیر کشت این محصول داخلی باشد.

با در نظر گرفتن ۳۰ تا ۳۵ هزار تن تولید چای داخلی باید بین ۵۵ تا ۶۰ هزار تن انواع نوشیدنی گرم(انواع چای خارجی،انواع دمنوش ، قهوه ،نسکافه و غیره) را هر سال وارد کشور کنیم.
عدم توجه به این داده ها میتواند بحران را برای کشاورزان چایکاران عزیز و تولیدکنندگان سخت‌کوش گیلان و مازندران افزون نماید.

بر هم زدن الگوی مصرف نوشیدنی گرم هدف و دلخواه واردکنندگان است و تولید نزدیک به صد ساله ی چای داخلی را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد.
به عنوان تولیدکننده‌ داخلی، خواهان توازن در مصرف نوشیدنی گرم در کشور، با در نظر گرفتن این نکات برجسته و توجه ویژه به اشتغال مولد در بخش کشاورزی شمال کشور هستیم.

میزان واردات سالیانه باید در پایش‌های سه ماهه توسط سازمان چای با تآئید سندیکای کارخانجات چای شمال و اتحادیه کشاورزان چای شمال مصوب شود و به تدریج وارد بازار شود تا التهابات کسری احتمالی چای در بازار و یا رسوب و نافروش ماندن چای داخلی را نداشته باشیم
برای رسیدن به این مهم به تدبیر استاندار جدید و همراهی نمایندگان محترم و همت سازمان چای کشور و عمل وزیر محترم نیازمندیم.

طرح و برنامه های جامع صنعت چای از سوی تولیدکنندگان چای داخلی در سندیکای کارخانجات چای شمال موجود است.

همرسانی کنید:

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان