پنجشنبه, 07 فروردین 1404
پنجشنبه, 07 فروردین 1404
یک بار سیل، این بار برف

از اعلام آمادگی تا غافلیگری در آستارا

۱۴۰۲/۱۰/۲۵ ۱۴:۵۴ چاپ

به گزارش حکایت گیلان | طاها عبدالهی: برف شامگاه شنبه 23 دی تا صبح یکشنبه 24 دی اگرچه ابتدا سبب شادمانی و پایکوبی مردم در مقابل فرمانداری و شهرداری آستارا شده بود اما پس از ساعاتی با شدت بارش و علیرغم اعلام آمادگی اداره های مختلف بار دیگر مردم و ستاد مدیریت بحران شرایط بحرانی دیگری را تجربه کرده اند.

طبق اعلام سازمان هواشناسی یک توده پربارش در غرب گیلان و هسته آن آستارا را احاطه کرده و سبب بارش باران و برف شده است. اداره کل هواشناسی گیلان با صدور وضعیت هشدار نارنجی برای شنبه و یکشنبه زنگ خطر را برای مدیران و مردم به صدا درآورده بود. مدیران با لباس مدیریرت بحران عکس گرفتند تا آمادگی خود را اعلام کنند اما بحران فرا رسیده و تبعات خاص خود را بجا گذاشته است.

مردم شهر آستارا در شامگاه شنبه 23 دی در پارک مقابل فرمانداری و شهرداری آستارا موسیقی گوش کردند و با رقص یا به قول فرهنگستان زبان و ادب پارسی حرکات موزون، شادمانی کردند. خیابان‌های آستارا حدود یک دهه برف به خود ندیده بود. شهرداری آستارا ماشین آلات خود را کنار همین پارک به خط کرده بود و تصاویر محمدرضا شهاب زاده فرماندار، میثم الوان پور شهردار آستارا با لباس زمستانی منتشر شد. نهایتا حدود 30 سانتی متر در شهر آستارا و حدود 100 سامتی متر در ارتفاعات برف بر زمین نشسته است اما چنان مشکل ساز شده که از برف سنگین اردبیل نیز پر سر و صداتر است.

گرفتاری خودروها در جاده حیران

بارش برف نخست در محور ارتباطی آستارا به اردبیل در محدوده گردنه کوهستانی حیران (هیران) از ساعت‌های عصر تا غروب سبب ترافیک سنگین در جاده شده و هزاران خودرو گیر کردند. ترافیکی که در حوز راهداری اردبیل و گیلان با مشارکت نیروی مرزبانی، آفرودسواران و مردم بومی به زحمت کنترل شده و خودروهای گیر کرده را از برف بیرون کشیدند. کمک رسانی به رانندگان تا صبح روز یکشنبه ادامه داشته و این محور بسته شده است. ارتفاع برف در محدوده حیران به 100 سانتی متر می‌رسد. تعداد مسافران نجات یافته در ستاد اسکان اضظراری به 180 نفر رسیده است.

شهر برفی آستارا

 وقتی ساعت از نیمه شب گذشت اوضاع کمی تغییر کرده و برف شدت گرفت. با طلوع صبح صادق یکشنبه 24 دی کمی و کاستی ها خود را نشان دادند. ماشین آلات شهرداری از جای خود تکان نخورده و برف 30 سانتی متری خیابان‌ها را فرا گرفته بود. میدان نماز در مقابل فرمانداری به قدری پوشیده از برف بوده که ورود به ساختمان فرمانداری با خودرو ممکن نبود. تاخیر در برف روبی و نمک پاشی خیابان‌های شریانی سبب سرخوردگی خودروها شده و با وجود کمی تردد ترافیک شهری را کند کرده بود. خیابان‌های لیز، سرخوردگی خودروها، تصاویری که دوربین خبرگزاری مهر از میدان نماز و خیابان‌ها مخابره کرده گویای وضع است. خیابان‌های سطح شهر نمک پاشی نشده بودند. همین موضوع گلایه شهروندان را در پی داشته است.

شکستگی شاخه های درختان و سقوط آنها روی سیم‌های برق سبب قطعی برق در برخی خیابان‌ها و عدم شروع بکار برخی نانوایی ها در شیفت صبح و عصر شده است. قطع برق باعث شده تا مخزن آب شهری آستارا در بهارستان مختل شود و آب آشامیدنی این بار نیز قطع شود و مردم ناچار به خرید بطری های آب معدنی شوند.

روستاهای گرفتار در برف

شدت بارش برف، سقوط درختان برق و آب روستاهای این مسیر را قطع کرده و جاده ها را مسدود کرده است. بخش بزرگی از این مشکل در روستاهای غربی کوهستانی و کوهپایه آستارا رخ داده و در روستاهای حاشیه محور ارتباطی آستارا به اردبیل شدت بیشتری دارد.

مدارس تعطیل، شهر نیمه تعطیل

بارش برف سبب تعطیلی مدارس و بیشتر اداره های دولتی شده اما برخی دیگر همچون راهداری، هلال احمر و ... سخت مشغول بکار بودند

صرفه جویی کنید

طبق گفته محمدرضا شهاب زاده راه ارتباطی، آب و برق 27 روستا قطع شده که برای بازگشایی راه‌های روستایی و شهری از 110 تن نمک استفاده می‌شود. وی از مردم خواسته تا با توجه به قطعی آی آشامیدنی در مصرف آب و برق صرفه جویی کنند.

کندی کار کمرگ

بارش برف در اقتصاد آستارا در بخش گمرکی نیز تاثیر خود را بجای گذاشته است. کامیون‌های ایرانی و خارجی در مسیر درون شهری گمرک و بلوار سفیر امید و پایانه موقت مسیر کمربندی منتهی به پل تازه تاسیس باغچه سرا با کندی تردد و سختی رانندگی مواجه شدند. عدم برف روبی در ساعات اولیه بارش تاثیر خود را بجای گذاشت. همین کار سبب شده تا فرایند ورودی و خروجی حمل و نقل جاده ای با مشکل مواجه شود که تاخیر در ترانزیت کالا زیان‌های خاص خود را دارد.

یک بار سیل، این بار برف

مقایسه دو بحران سیل و برف در آستارا در نوع خود جالب به نظر می‌رسد. بار دیگر مدیران با وجود اعلام هشدار قبلی و جلسات بحران غافلگیر شدند. همچون ماجرای سیلاب که در وضعیت نارنجی رخ داده بود باز هم قانون مدیریت بحران نادیده گرفته شده است. وضعیت نارنجی به معنی سطحی از هشدار است که امکان مدیریت بحران در سطح شهرستانی موجود نیست و باید مدیران استانی در این مورد اقدام کنند و تجهیزات را پای کار بیاورند. آب شهری و روستایی آستارا در مقابل هر بحرانی به شدت آسیب پذیر است و اگر در سیل بخاطر گل آلودگی قطع شده بود این بار قطعی جریان شبکه برق علت قطعی آب اعلام می‌شود.

قطعی برق مشکل پخت نان را هم به دنبال می آورد و نانوایی‌های نیز بخش آسیب پذیر دیگری در حکایت مدیران مدیریت بحران هستند.  

همرسانی کنید:

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان