یکشنبه, 07 اردیبهشت 1404
یکشنبه, 07 اردیبهشت 1404

به گزارش حکایت گیلان |جبهه اصلاحات ایران در بیانیه اى به رفتار تأییدآمیز روسیه نسبت به ادعاى امارات در مورد مالکیت جزایر سه گانه اعتراض کرد.

متن بیانیه به شرح زیر است:

به نام خدا

در جهان امروز تصور داشتن دوست و‌ دشمن دائمی نگاهی غیر واقع‌ بینانه به مناسبات جهانی است. بر همین اساس در روابط بین‌المللی و در تعامل فی مابین کشورها ایجاد ائتلاف‌های موقت در چهارچوب منافع ملی آنها شکل می‌گیرد.

آسیب‌شناسی سیاست خارجی ایران از مشروطه تاکنون گویای این واقعیت است که ایران هیچگاه نمی‌تواند روی روابط راهبردی و نزدیک با یکی از بلوک قدرت جهانی برای تامین پایدار منافع خود حساب کند. متأسفانه مقامات و نهادهایی که مسئولیت تبیین سیاست خارجی کشور را برعهده دارند تا کنون نسبت به وجه المصالحه قرار دادن حق حاکمیت سرزمینی ایران توسط روسیه واکنش شایسته‌ای نداشته‌اند.

ما بر این باوریم که علت تحمیل رفتارهای فرصت‌طلبانه از سوی روسیه در رقابت‌های ژئو پلیتیک و نادیده گرفتن جایگاه ایران و تعرض به منافع ملی ایرانیان و تمامیت ارضی کشور ناشی از عبور و انحلال شعار استقلال و سیاست "نه شرقی - نه غربی" به معنی عدم تعهد به شرق و غرب و عدم توازن در روابط خارجی و نگاه یکسویه به اصل بازدارندگی در روابط بین‌الملل است. موقعیت جغرافیایی ایران و منافع راهبردی ‌ایران ایجاب می‌کند که در کنار حسن روابط با همسایگان، با برقراری مناسبات متوازن در عرصه جهانی اهداف امنیتی و راهبردی خود را محقق کند. سیاست یک طرفه "نگاه به شرق" گرچه برای خنثی‌سازی پیامدهای راهبرد غرب‌ستیزی در نزدیکی بیشتر به بلوک شرق متشکل از روسیه و چین و اتکای راهبردی به آنها انتخاب شد ولی همراهی روسیه و چین با امریکا بر سر جزایر سه‌گانه بار دیگر اشتباه محاسباتی سیاست خارجی ما را نمایان کرد و نشان داد مسکو و پکن منافع خود را به تهران گره نزده و پشت ایران را در روزهای حساس خالی می‌کنند.

تداوم سیاست خارجی کنونی در گسترش نگاه به شرق و افزایش تنش با غرب، به ویژه بعد از تجاوز روسیه به اوکراین، یک بازی دو سر باخت برای ایران بود و چه بسا آسیب‌های جبران‌ ناپذیری برای امنیت ملی، استقلال و موقعیت ژئوپلیتیک ایران داشته است.

همکاری های دو کشور ایران و روسیه البته که مفید و لازم است ولی روسیه با ملاحظاتی که نسبت به جامعه بین‌الملل، اروپا و حتی متحدان منطقه ای غرب مانند عربستان و اسرائیل دارد؛ محذوریت و محدودیت‌هایی برای همکاری راهبردی با جمهوری اسلامی دارد. غرب ستیزان ایرانی اما روایت باژگونه‌ای از توانایی روسیه و مقاصد تاریخی و آخرالزمانی کرملین ارائه می‌دهند و تا آنجا پیش می روند که حتی متون کتاب‌های درسی و رسانه‌های دولتی ‌در باره تجاوزگری تاریخی روسها را تحریف می‌کنند.

به راستی چرا باید برخی مقام‌های رسمی و رسانه‌ای دولتی نقش پروپاگاندای روسیه در تجاوز به اوکراین را به دوش کشیده سخاوتمندانه به اهداف نظامی روسیه یاری برسانند و عملا نقش پیاده نظام او را بازی کنند؟ در حمله روسیه به اوکراین باز با ارسال پهپاد و همکاری نظامی در کمال بی‌تدبیری و ساده انگاری عملا مباشر در تجاوز و بلاگردان روسها شدیم تا اگر در آینده مادام ‌که روسیه با محکومیت جهانی در تحریم‌ باقی بماند، ایران هم همچنان مشمول و شریک تحریم‌های ثانوی کشورهای غربی شود

ملت ایران بارها تجربه کرده است که حاکمان روسیه بر اساس سنت تاریخی در پیگیری اهداف منطقه‌ای و منافع خود چگونه با کارت ایران بازی کرده و تمامیت سرزمینی ما را در دریا و آسمان و چه روی زمین وجه المصالحه قرار داده اند. آیا اقدامات توهین آمیز روسیه در نقض حاکمیت ملی ایران هیچ تناسبی با مشارکت راهبردی دارد؟ اکنون روسیه و چین موضعی مشابه دولت آمریکا اتخاذ کرده‌اند که از تلاش‌های امارات متحده عربی برای "حل مسائل جزایر سه‌گانه" از طریق سازوکار بین‌المللی حمایت می‌کنند. در قضیه تقسیم سهم کشورهای ساحل دریای خزر نیز هشدارهای لازم داده شد و اکنون نیز که روسیه بعد از چین به عنوان دومین ابرقدرت شرقی، از نقض حاکمیت ایران بر جزایر سه گانه و ادعای پوچ امارات حمایت کرده است، نسبت به عواقب آن و هرنوع غفلت و لاپوشانی هشدار می دهیم و اعلام خطر می کنیم.

در واقع طرح ادعای پوچ و غیرمستند امارات در مورد حاکمیت بر جزایر سه‌گانه در نشست های منطقه ای چیز جدیدی نیست، توهم نقض حاکمیت ایران بر این جزایر تقریبا بخش همیشگی بیانیه‌های شورای همکاری خلیج فارس و اتحادیه عرب بوده است. نکته جدید این است که برغم وجود اسناد محکم تاریخی و حقوقی که ایران بر سر حاکمیت ملی خود بر جزایر سه گانه دارد اکنون روسیه و چین موضعی مشابه آمریکا اتخاذ کرده‌اند و از تلاش‌های امارات در ارجاع موضوع به مراجع بین‌المللی حمایت می‌کنند.

اما در عین حال باید این واقعیت را پذیرفت که کشور امارات متحده چون روابط متعارف با غرب و شرق دارد فقط با محکوم نکردن روسیه درجنگ با اوکراین امتیاز می گیرد. ‏اما ما با این نگاه به شرق و با وجود حمایت از روسیه درجنگ با اوکراین نه می توانیم مانع روسیه و چین و نه آمریکا و غرب و همسایگان جنوبی از زیر سؤال بردن ‌تمامیت ارضی⁩ خود باشیم. به راستی آیا زمان آن نرسیده است که مقامات عالی کشور باور کنند حفظ استقلال و توسعه و تعقیب منافع ملی نیازمند ایجاد موازنه میان شرق و غرب و بهره‌برداری از همه فرصت‌هاست. 

جبهه اصلاحات ایران

نهم دیماه ۱۴۰۲

همرسانی کنید:

نظر شما:

security code

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان