دوشنبه, 21 آبان 1403
دوشنبه, 21 آبان 1403

اختصاصی  حکایت گیلان | گزارش میدانی حکایت گیلان از سطح شهر آستارا نشان می‌دهد که سیل دوشنبه ۲۷ شهریور آستارا بیش از آنکه حاصل قهر طبیعت باشد نتیجه مدیریت نامطلوب بحران قبل و پس از سیل در این شهرستان است. محمدرضا شهاب زاده فرماندار آستارا همه مدیران را از مصاحبه منع کرده است. وی روز چهارشنبه در نشست خبری از برآورد اولیه ۶۰۰ میلیارد تومانی سیل سخن گفته و میزان بارش را مقصر ماجرا می‌داند تا ضعف مدیریتی! ولی سوال اینجاست که آیا پیش بینی لازم پیش از آن انجام شده بود.

 

با نگاهی به پرتال اطلاع رسانی فرمانداری آستارا هیچ اثری از جلسه مدیریت بحران در فرمانداری نیست. آخرین خبر فرماندار قبل از سیل، حضور در نماز جمعه و همچنین حضور در مراسم عزاداری تعطیلات آخر ماه صفر است. فرمانداری که حتی برای حضور در مراسم عزاداری و نماز جمعه برایش خبر می‌زنند، ولی در مورد مدیریت بحران پیدا نیست! ظاهرا ایشان برای دلربایی از حامیان دولت کارهای مهمتری دارد. این در حالی است که هواشناسی وضعیت هشدار نارنجی را صادر کرده بود و مدیران می‌دانستند که احتمال خطر بالاست. 

 

 

 شهرداری متهم ردیف اول دولتی‌ها شد!

 بعد از سیل، شهرداری آستارا به متهم ردیف اول مدیران دولتی تبدیل شده است.استاندار گیلان پس از بازدید تعدادی از مناطق شهری و روستایی سیل زده شهرستان بندر آستارا در جلسه ستاد مدیریت بحران از میثم الوان پور شهردار آستارا در این نشست به شدت انتقاد کرد. اسدالله عباسی در این باره گفت: شهردار و نیروهای شهرداری آستارا در مدیریت بحران پس از سیلاب نقش چندانی نداشتند. امکانات شهرداری آستارا نیز به درستی استفاده نشده است.


بزرگنمایی آمار بارش

طاها عبدالهی خبرنگار حکایت گیلان در گزارشی درباره سیل اخیر می‌گوید:  بزرگنمایی آمار بارش در سیلاب اخیر جالب توجه است و امیر مرادی مدیرکل مدیریت بحران بارندگی ۲۱۷ و ۵ دهم میلیمتری را در ۱۰۰ ساله اخیر بی سابقه توصیف کرده است. آیا سابقه ایستگاه های هواشناسی در گیلان برای جمع آوری داده به ۱۰۰ سال می‌رسد؟ هنوز مدرکی در این مورد بیان نشده است. بررسی رتبه بارندگی نشان می‌دهد که آستارا و انزلی در ایران دو نقطه پر بارش هستند.

 

کمبود نان در شهر کارخانه آرد

ذخیره اضطراری نان پیش از وقوع سیل در شهری که بندر برای واردات گندم، آرد و کارخانه آرد دارد موجود نبود. چیزی که باعث شد تا امدادگران یک بسته نان لواش را بین چند خانوار محاصره شده در سیل تقسیم کنند.

تکیه بر امکانات دولتی و انتقاد از عملکرد شهرداری

طی سیل تنها به استفاده از امکانات و ماشین آلات دولتی و عمومی اکتفا شده و مدیریتی برای بکارگیری قایق صیادان، خودروهای آفرودی و .... دیده نشد. شهرداری آستارا طرحی برای مدیریت تجهیزات و نفرات پر تعداد خود نداشت.

استاندار از وضعیت پل بلوار سفیر منتهی به گمرک در محدوده بازارچه ساحلی هم انتقاد کرد. بازدید میدانی نشان می‌دهد که شهرداری برای ترمیم قسمت آسیب دیده اقدام به سنگ ریزی کرده اما بولدرریزی نکرده است. هیچ مانعی در محل آسیب دیده نصب نشده است و مسافران خودروهای خود را در کنار محل آسیب دیده پارک کرده و زیرانداز انداخته و در کنار پل در خطر ریزش مشغول آشپزی و صرف چای هستند. تنها گشت پلیس مردم را از نزدیکی به پل منع می‌کند و خبری هم از نیروهای شهرداری نیست. همین عملکرد باعث شده تا نیروها و امکانات شهرداری رشت برای آستارا اعزام شوند.

قطع آب در شهر پر از آب

قطعی شبکه آبرسانی در شهر آستارا یکی از محورهای این جلسه بود. هنوز آب پر از گل است و قابلیت پمپاژ ندارد. سه روز پس از سیل بخش بزرگی از شهر آستارا آب ندارند. نکته جالب اینجاست که با وجود برگزاری جلسه ستاد بحران با مدیریت استاندار گیلان از تانکر برای آبرسانی به مردم استفاده نشده است. مردم برای آب آشامیدنی از بسته های آب توزیع شده هلال احمر و خرید آب معدنی از مغازه ها نیاز خود را حتی برای سرویس بهداشتی تامین کرده‌اند.

عملکرد امدادگران هلال احمر

عملکرد امدادگران هلال احمر آستارا و امدادگران اعزامی از سایر شهرها در روز نخست نسبتا خوب است و آنها فشار زیادی را بخاطر کم کاری دیگر سازمان‌ها از جمله شهرداری تحمل کرده‌اند.
مشاهدات میدانی نشان می‌دهد که توزیع کمک‌های غذایی به مردم آسان نیست. تعداد زیادی از شهروندان  براساس نیاز به دریافت یک بسته آب هم اکتفا می‌کنند اما برخی دیگر که در خانه نوساز و کرسی بلند از سیل صدمه ندیده‌اند برای دریافت یک کارتن غذای ۷۲ ساعته اضطراری در کوچه راه ماشین هلال احمر را هم می‌بندند‌‌.
البته بخشی از گلایه های شهروندان هم درست است و در برخی بسته ها قوطی کنسروهای ماهی تن و لوبیا در بسته های ۷۲ ساعته اضطراری غذایی زنگ زده‌اند و برخی بسته های برنج شپش دارند. مشخص نیست که این بسته ها متعلق به انبار هلال احمر آستارا است یا اینکه از سایر شهرهای گیلان فرستاده شده‌اند.

امدادرسانی به روستاها

روستاهای سیبلی، کانرود، ویرمونی، بیجاربن، تله خان، باش محله جنوب و غرب شهرستان آستارا که در نزدیکی رودخانه هستند خسارت زیادی دیده‌اند و کمتر خبری از آنها منتشر شده است. جاده های روستایی صدمه زیادی دیده‌اند و بخشی از دیوار مسجد تله خان هم تخریب شده و محل اسکان عمومی هم موجود نیست‌. سیل چندین مغازه روستای باش محله کانرود در بخش مرکزی را شسته و با خود برده است. خانه های روستایی هم مثل شهر آستارا پر از آب هستند. سطح آسیب دیدگی خانه ها در روستاها بیشتر از شهر است.

اسکان مسافران و سیل زدگان

مسافران و تعدادی از سیل زدگان در خانه هلال مسجد محمدرسول الله فلکه گاز شهر آستارا اسکان داده شده‌اند. مسافران در روز دوم در حال ترک شهر هستند و خروجی آستارا پر ترافیک است.

بازگشت به زندگی روزانه

بیشتر مردم شهر سه شنبه و روز پس از سیل که آب فرو نشسته خیلی زود به زندگی طبیعی بازگشتند. شروع به شست و شوی خانه ها و مغازه ها کرده‌اند ولی زیان زیادی دیده‌اند‌. البته با توجه به استفاده مردم از آب شهری برای شست و شوی وسایل  طی روزهای آینده احتمال کمبود و قطعی آب دور از انتظار نیست.

چالش این روزها

چالش بزرگ بخش سیل زده در شهر و روستاهای آستارا موضوع آب باقیمانده در محوطه خانه ها و کمبود پمپ برای تخلیه است.
مغازه ها و فروشگاه ها باز شدند و بازارچه ساحلی همراه با پاکسازی به خرید و فروش پرداختند.

همرسانی کنید:

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان