اختصاصی حکایت گیلان | سامان بدر: روز گذشته اعلام شد محسن جعغری راد، کارگردان، نویسنده و منتقد جوان سینما درگذشته است. بعدا توسط هوشنگ گلمکانی منتقد مشهور و سردبیر مجلۀ "فیلم امروز" فاش شد که وی خودکشی کرده است. بنا به گفته گلمکانی، ظاهرا وی به دلیل حوادث کرج مدتی نیز بازداشت شده بود که بعد چندی اتهاماتش ثابت نشد و آزاد گردید.
جعفری راد متولد سال 1365 در رودسر بود و کار خود را از انجمن سینمای جوانان رشت و لاهیجان آغاز کرد. ساخت فیلم کوتاه داستانی «فقط مه واقعی است» به تهیه کنندگی رامبد جوان هم از دیگر کارهای او بود. ولی همه این ها و فعالیت های زیادش در عرصه هنر و سینما کافی نبود که اداره ارشاد استان، انجمن سینمای جوان گیلان و یا رامبد جوان پیام تسلیتی برای او صادر کنند.
از امثال رامبد جوان که چندان انتظاری نیست، ولی انجمن سینمای جوانان رشت و لاهیجان از فردی که برای آن ها کار کرده، کوچکترین قدردانی نکرده است که جای تاسف و تعجب دارد. جعفری راد نه یک فرد سیاسی بود و نه چهره تندی! یادداشت ها و نقدهای فیلمش موجود است که قلم نقادانه و هنرمندانه ای داشت. حوادث اخیر بسیاری از هنرمندان را در مسیر سیاست قرار داده و امثال ارشاد گیلان و انجمن سینمای جوانان می خواهند به سادگی از کنار آن بگذرند. یعنی تمام زحمات هنری جعفری راد به خاطر همین زندانی بودنش که محاکمه ای نیز صورت نگرفته ارزیابی شده است؟
ارشاد گیلان و انجمن سینمای جوانان اگر به همین روال ادامه دهند دیگر اعتبار و ارزش خود را از دست می دهند. انجمن سینمای جوانان، بزرگترین انجمن فیلمسازی در ایران و یکی از بزرگترین مدرسه های فیلمسازی جهان بر اساس تعداد آثار ساخته شده است و بسیاری از این طریق معرفی شده اند. ولی این روند در دولت جدید معکوس شده است. آن ها فقط می خواهند جشنواره ای را برگزار کنند که بگویند شرایط گل و بلبل است. ولی وقتی به هنرمندان این استان احترام گذاشته نمی شود مشخص است که دیگر انگیزه ای برای کار در این ساختار وجود ندارد.
از رئیس انجمن سینمای جوانان گیلان پرسیدیم که چرا برای محسن جعفری راد پیام تسلیتی صادر نکرده است. به ما پیام داد که بهتر است احساسیش نکنیم و پیام تسلیت باعث می شود که بچه های افسرده این عمل را تکرار کنند. دلایلش که قابل قبول نبود! شما می خواهید از کنار آن بگذرید و بگویید اتفاقی نیفتاده است؟ در این میان «جشنواره فیلم کوتاه صد ثانیه ای» برگزار کنید که بگویید هنرمندان با ما هستند. آخرش که چه! وقتی یک نفر از میان ما می رود و انگار اتفاقی نیفتاده است.
از آن جا که محسن جعفری راد اهل سینما بود. آخر کار را با یاد فیلم آلمانی «زندگی دیگران» تمام کنیم. قسمتی از فیلم تلاش عده ای از نویسندگان برای یادآوری خودکشی جرسکا کارگردان آلمان شرقی بود. در این فیلم یادداشتی است که در مجله اشپیگل چاپ شده است. در انجا آمده است « در اداره ثبت آلمان شرقی همه چیز ثبت می شود. این که مردم چقدر کفش می خرند و یا چقدر کتاب می خوانند. ولی یک چیز ثبت نمی شود! آمار خودکشی»! البته در ایران آمار خودکشی اعلام می شود، ولی بعضی ها بی اعتنا از آن رد می شوند. «به همین سادگی»! این «رنج زیر پوست» است مثل نام فیلم کارگردانش!
قصه های پرغصه همچنان در راهند!
نظر دهید - پسندیدم
0