شنبه, 01 اردیبهشت 1403
شنبه, 01 اردیبهشت 1403

به گزارش حکایت گیلان | ابتلا خانمی 34 ساله و ساکن اهواز است که پس از مشاهده ضایعات پوستی به همراه خانواده‌اش مراجع بهداشتی مربوطه را مطلع ساخته است. این بیمار بلافاصله قرنطینه شده و پس از تایید آزمایش‌های اولیه و نهایی در حال طی کردن دوره بیماری در منزل خود است. پدرام پاک آیین همچنین تصریح کرد که ویروس آبله میمون کشندگی بالایی ندارد

تا کنون بیش از 31هزار مورد ابتلا به آبله میمون در سراسر جهان گزارش شده است. پیش‌تر گزارش‌هایی در شبکه‌های اجتماعی مبنی بر مشاهده این بیماری در اهواز منتشر شده بود اما محمد علوی، رئیس مرکز بهداشت خوزستان آن‌ها را تکذیب کرده بود.
دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، روز 4 اوت، در پی درخواست مقامات بهداشتی این کشور، وضعیت فعلی شیوع آبله میمون در آمریکا را شرایطی اضطراری برای بهداشت و سلامت عمومی اعلام کرد.
ویروس آبله میمون از طریق تماس نزدیک با حیوان یا شخص آلوده به انسان منتقل می‌شود اما موارد انتقال قطره‌ای از طریق تنفس و خوردن گوشت آلوده هم گزارش شده است. تب، سردرد، تورم غدد لنفاوی، احساس خستگی و دردهای عضلانی از علائم اولیه بیماری آبله میمون هستند.
عملکرد این ویروس دو مرحله‌ای است. در مرحله اول که بین 5 تا 21 روز طول می‌کشد، بیمار هیچ علائمی بروز نمی‌دهد و امکان انتقال فرد به فرد بیماری وجود ندارد، اما پس از آن، در مرحله دوم تاول‌ها و ضایعات پوستی ابتدا به صورت مسطح و پس از مدتی به شکل برجسته ظاهر شده، آرام آرام تغییر رنگ می‌دهند و پس از پوسته‌ریزی محو می‌شوند.
در حالی که آبله میمون تا کنون به عنوان یک بیماری عفونت مقاربتی برچسب نخورده و می تواند هر کسی را آلوده کند با این وجود مردانی که با یکدیگر رابطه جنسی دارند، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به آن هستند.

رقابت کشورهای ثروتمند برای خرید واکسن آبله میمون
از ماه گذشته تا به امروز بیش از 21 هزار مورد ابتلا به آبله میمون در نزدیک به 80 کشور جهان گزارش شده که 75 مورد مرگ مشکوک مرتبط با این بیماری در آفریقا، به طور عمده در نیجریه و کنگو نیز بخش نگران کننده‌ آن بوده است.
مقامات بهداشت عمومی در بریتانیا نسبت به اقدام کشورهای ثروتمند در رقابت برای خرید مقادیر زیادی واکسن آبله میمون و کاهش اشتراک دوزهای این واکسن با کشورهای آفریقایی هشداد دادند.
بنا به این هشدار چنین رویکردی می‌تواند جان میلیون‌ها نفر را در برابر نوع خطرناک‌تر بیماری ناشی از ابتلا به این ویروس به خطر بیاندازد و خطر سرایت بیشتر ویروس میان انسان‌ها را افزایش دهد.
کارشناسان و منتقدان این رویکرد از تکرار مشکلات فاجعه‌بار ناشی از نابرابری و بی‌عدالتی در توزیع واکسن طی دوران اوج همه‌گیری ویروس کرونا بیم دارند.
دکتر بوگوما کابیسن تیتانجی، استادیار علوم پزشکی در دانشگاه اموری در این خصوص می‌گوید: «اشتباهاتی که در طول همه‌گیری کووید-19 مشاهده شد در حال تکرار است.
در حالی که کشورهای ثروتمند میلیون‌ها دوز واکسن برای جلوگیری از ورود و گسترش ویروس آبله میمون در داخل مرزهای خود سفارش داده‌اند، هیچ‌یک برنامه‌ای برای اشتراک دوز با آفریقا در دست اجرا ندارند.
این در حالیست که میزان ابتلا به نوع خطرناک و کشنده‌تر ویروس آبله میمون در کشورهای آفریقایی بیشتر از غرب رو به گسترش و ازدیاد است.
اسپانیا و برزیل نخستین موارد مرگ‌ مرتبط با ابتلا به بیماری آبله میمون را گزارش کردند؛ این مرگ‌ها نخستین موارد گزارش شده مرتبط با آبله میمون در خارج از آفریقا بوده است.
استادیار علوم پزشکی دانشگاه اموری می‌گوید: «کشورهای آفریقایی که دهه‌ها با شیوع آبله میمون‌ سر و کار داشتند، در مکاتبات و مکالمات مرتبط با واکنش جهانی به ویروس به شکل پاورقی مورد توجه قرار می‌گیرند.»
دانشمندان می‌گویند که برخلاف کارزارهای پیشین برای متوقف کردن شیوع بیماری کووید19، واکسیناسیون انبوه علیه آبله میمون ضروری نخواهد بود.
به اعتقاد این دسته از کارشناسان، استفاده هدفمند از دوزهای موجود، همراه با سایر اقدامات، می تواند این اپیدمی‌ رو به گسترش را که اخیراً توسط سازمان بهداشت جهانی برای مهار آن وضعیت اضطراری جهانی شده، متوقف کند.
با این وجود، در حالی که شرایط گسترش و انتقال بیماری آبله میمون‌ بسیار سخت‌تر از کووید-19 است، کارشناسان هشدار می‌دهند که اگر این بیماری به جمعیت عمومی کشورها سرایت پیدا کند نیاز به واکسن به ویژه در مناطق تازه آلوده شده ضروری‌تر خواهد بود.
مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها در کشورهای آفریقایی روز پنجشنبه خواستار توجه بیشتر و اولویت‌بندی این قاره برای دریافت واکسن‌ شدند و خاطرنشان کردند که این قاره بار دیگر از دیگران عقب افتاده است.
یک مدیر اجرایی در مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های قاره آفریقا در این خصوص تاکید کرد: «اگر ما در برابر ویروس ایمن نباشیم، بقیه جهان نیز ایمن نخواهد بود.»
اگرچه آبله میمون به مدت دهه‌ها در بخش‌هایی از آفریقا به شکل بومی شایع بوده اما در کل از حیوانات وحشی به انسان منتقل شده و معمولاً خیلی فراتر از قاره نیز گسترش پیدا نکرده است.
سازمان بهداشت جهانی در حال توسعه یک مکانیسم اشتراک واکسن برای کشورهای آسیب‌دیده است، اما هنوز جزئیات کمی درباره نحوه عملکرد آن منتشر شده است.
این نهاد بهداشتی زیر مجموعه سازمان ملل متحد هیچ تضمینی در مورد اولویت بندی کشورهای فقیر در آفریقا ارائه نداده و تنها گفته است که واکسن ها بر اساس نیاز اپیدمیولوژیک توزیع می شود.
برخی از کارشناسان نگرانند که این مکانیسم می تواند مشکلات مشاهده شده در ساز و کار «کوواکس» را که پیش‌تر در سال 2020 توسط سازمان بهداشت جهانی و شرکایش برای اطمینان از توزیع واکسن کووید19 میان کشورهای فقیر‌تر راه‌اندازی شده بود، تکرار کند.

سازمان جهانی بهداشت خواستار اقدام فوری برای مقابله با شیوع ویروس شد
سازمان جهانی بهداشت نیز خواستار «اقدام فوری» برای مهار گسترش آبله میمون در مواجهه با موارد رو به افزایش این بیماری ویروسی در اروپا شد.
این هشدار در حالی از سوی نهاد متولی بهداشت سازمان ملل متحد مطرح شده که موارد ابتلا به آبله میمون در اروپا طی دو هفته به میزان سه برابر افزایش داشته است.
مدیر منطقه‌ای سازمان بهداشت در بیانیه‌ای از کشورهای اروپایی خواست «طی هفته‌ها و ماه‌های آینده تلاش‌های خود را برای جلوگیری از شیوع آبله میمون در یک منطقه جغرافیایی بزرگ‌تر افزایش دهند.»
هانس کلوگه، رئیس دفتر اروپایی سازمان جهانی بهداشت در این خصوص تصریح کرد: «اگر می‌خواهیم مسیر رقابتی فعلی مقابله با شیوع این بیماری را تغییر دهیم، اقدام فوری و هماهنگ کشورها ضروری به نظر می‌‌رسد.»
بر اساس داده‌های منتشر شده از سوی سازمان جهانی بهداشت، در اروپا اکنون بیش از 4 هزار و پانصد مورد ابتلای تایید شده آزمایشگاهی به بیماری آبله میمون ثبت شده که نسبت به اواسط ماه گذشته میلادی افزایشی سه برابری را نشان می‌دهد.
این افزایش همچنین شامل 90 درصد موارد ثبت شده در جهان از اواسط ماه مه گذشته می‌شود، وقتی که بیماری آبله میمون تا آن زمان تنها در ده کشور آفریقایی شیوع داشت و به تدریج شروع به گسترش در اروپا کرد.
اروپا که اکنون به کانون تازه‌ای برای شیوع بیماری آبله میمون تبدیل شده، در دست کم 31 کشور و منطقه از آن موارد ابتلا با بیماری آبله میمون ثبت و گزارش شده است.

منبع: خبرگزاری آریا

همرسانی کنید:

نظر شما:

security code

طراحی و پیاده سازی توسط: بیدسان