حکایت گیلان | برخی فرزندان خود را در جبهه مقابل انقلابی دیدند که خود کارگزار آن بودند؛ اتفاقی که سبب شد فرزندانشان جان نیز بر سر این حاشیهها بگذارند. برخی به زندان افتادند و در برخی موارد نیز آوازه سوءاستفادههای اقتصادی وسیاسی پسران از جایگاه پدران به رسانهها راه پیدا کرد.
روزنامه همدلی در گزارشی به حواشی حضور فرزندان علیاکبر ولایتی در یک همایش پرداخته است.
پدران بسیاری در تاریخ جمهوری اسلامی گرفتار حاشیههایی شدند که فرزندانشان تدارک دیدند. آیتالله طالقانی، آیتالله هاشمی رفسنجانی، آیتالله احمد جنتی، آیتالله گیلانی، آیتالله واعظ طبسی، آیتالله حسنی(امام جمعه سابق ارومیه) حجتالاسلام محمدعلی زم، محسن رضایی، محمدرضا عارف، از جمله کسانی بودند که به علت برخی اقدامات و نظرات فرزندانشان دچار حاشیههایی شدند.
در این میان برخی فرزندان خود را در جبهه مقابل انقلابی دیدند که خود کارگزار آن بودند؛ اتفاقی که سبب شد فرزندانشان جان نیز بر سر این حاشیهها بگذارند. برخی به زندان افتادند و در برخی موارد نیز آوازه سوءاستفادههای اقتصادی وسیاسی پسران از جایگاه پدران به رسانهها راه پیدا کرد. از این منظر تاریخ سیاسی جمهوری اسلامی با این پدیده غریبه نیست و از آن رو بود که اصطلاح «آقازاده» به ادبیات سیاسی کشور وارد شد که اشارهای است به فرزندانی که پدرشان در مناصبی از قدرت جمهوری اسلامی حضور داشتند. در روزهای گذشته ویدئوی در شبکههای مجازی منتشر شد که محتوای آن به حضور جمعی از جوانان در مهمانی یا همایشی با عنوان «گرگهای وال استریت» در ترکیه مربوط میشد. سایت خبری رویداد۲۴ درباره این همایش نوشت:«نام همایش برگرفته از فیلمی ساخته «مارتین اسکورسیزی» است که روایتگر زندگی فردی به نام «جردن بلفورت» است که با دوز و کلک و فروختن اموال بهدردنخور در بورس به ثروت کلانی دست مییابد و ثروتش را صرف مصرف کوکایین و مشروب و دختربازی و… میکند. جالب آنکه فرزندان ولایتی در این همایش در کنار جردن بلفورت نشسته بودند تا بیشتر با دیدگاههای او آشنا شوند!.»
ادعا شده که این مهمانی با محور سرمایهگذاری و بازاریابی ۲۶ آذر امسال در هتل شانگریلای استانبول برگزار شد. در بخشی از این همایش یا آن گونه که برخی رسانهها نوشتند؛ مهمانی، مجری با نام بردن از فرزندان یکی از مقامات باسابقه جمهوری اسلامی از آنان تقدیر کرد و البته سبب ابراز واکنشهای شدید و غلیظی در فضای مجازی شد. این فرزندان «محمد» و«علیاصغر» با پیشوند دکتر و با قید انتساب فرزندی به «دکتر علیاکر ولایتی» بودند. علیاکبر ولایتی که در همه سالهای پس از انقلاب یکی از مردان کلیدی سیاست خارجی ایران بوده است، مواقعی نیز تلاش کرده بود ریاست دولت جمهوری اسلامی را برعهده بگیرد. چه زمانی که دولت به وسیله نخستوزیر اداره میشد و چه رئیس دولت را مجلس انتخاب میکرد و چه در سه دهه اخیر که ریاست دولت را مردم با رای مستقیم خود انتخاب میکردند. او یکی از کسانی است که در جمهوری اسلامی به دلیل تعدد مسئولیتها از سوی رسانهها و افکار عمومی واجد عنوان «ابوالمشاغل» شد.
پس از انتشار گسترده این تصاویر و مجلل بودن سالن محل برگزاری و سخنان مجری که فرزندان ولایتی را مدیران شرکت سازنده «بیش از ۱۶۰۰واحد مسکونی عموما در تهران» توصیف کرد، نگاههای بسیاری به علیاکبر ولایتی و یک اظهار نظر عجیب وی در سال ۹۷ دوخته شد. مهرماه دوسال پیش بود که ولایتی در همایش هفته دفاع مقدس که در دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شده بود، گفته بود:«از یمنیها یاد بگیریم که چگونه در برابر تهدید و تحریم مقاومت میکنند. به جای لباس، لنگ میبندند و اسلحه به دست دارند و چند تکه نان خشک دستشان است با پای پیاده و سعودیها از دست اینها عاجز شدند.» این سخنان همان موقع با انتقاد شدید بسیاری از فعالان سیاسی و رسانهای و کاربران فضای مجازی مواجه شد. مواضعی که با اشاره به شایعاتی درباره نحوه زندگی و تملک خانهای ۱۰۰۰متری در همسایگی کاخ سعدآباد وجود داشت، ابراز میشد.
وی در آن زمان در گفتوگو با یک هفتهنامه پیرامون منزلش در باره لزوم امنیت خودش به عنوان یک کارگزار نظام در اوایل دهه ۶۰ چنین میگوید:«آقای دعاگو که الان امام جمعه شمیرانات است، آن زمان رئیس کمیته بود. به من گفت خانه شما امنیت ندارد و مصلحت نیست شما اینجا باشید. گفتیم کجا برویم؟ کاخ سعدآباد شده بود محل کمیته. خانهای نزدیک به کمیته وجود داشت که متعلق به بنیاد شهید بود. من با آقای کروبی وارد مذاکره شدم که این خانه را با خانه قبلی معاوضه کند. آمدند خانه را ارزیابی کردند ۳۶میلیون تومان و خانه بنیاد شهید را ارزیابی کردند ۵۱میلیون تومان.»
وی در آن گفتوگو این ارزیابی را سال ۷۰ – ۷۱ عنوان میکند و در پاسخ به این سوال که آیا با چنین معاوضهای مشکل امنیتی برطرف میشد، میگوید:«بله، ۱۵میلیون تومان ما باید سر میدادیم. مدت طولانی باید ماهی۷۰۰هزار تومان میدادیم.»
ولایتی در پاسخ به این سوال که آیا میدانید حالا قیمت خانهتان چقدر شده است؟میگوید:«خانهای که گرفتیم ۱۰۰۰متر بود. ۲۲۴متر از این خانه را حسینیه کردیم. اخیرا که دیدم این حسینیه احتیاج به توسعه دارد، ۲۰۰متر دیگرش را هم وقف کردیم. پس، از ۱۰۰۰متر ۶۰۰متر برای ما مانده است. در دوطبقه بالا ۴تا از فرزندانمان که ازدواج هم کردهاند زندگی میکنند. ما هم که پایین مینشینیم، پس در این ۶۰۰متر ۵خانواده زندگی میکنند.»پس از برگزاری این مراسم، علی جعفری فعال دانشجویی اصولگرا فیلمی از بخشی از این همایش را منتشر کرده و در عنوان آن نوشت: «علی اکبر ولایتی که گفت مردم ایران مقاومت را از یمنیها یاد بگیرند، به جای لباس لنگ بپوشند و نان خشک بخورند.» موضوعی که سبب شده بود این فایل ویدئویی دست به دست بچرخد و یک بار دیگر اظهارنظر عجیب ولایتی در دوسال پیش را بر سر زبانها بیندازد.
یکی از حاضران در این همایش در گفتوگو با رویداد۲۴ درباره جزئیات این همایش و همچنین حضور پسران ولایتی میگوید: «پسران ولایتی از دوستان مدیر همایش فرازان هستند، همایش فرازان مجموعه برگزارکننده این همایش در استانبول است و مجری برنامه نیز به همین خاطر در ابتدای این مراسم از آنها به عنوان میهمان ویژه نام برده، آنها نیز از جای خود بلند شدند و مورد تشویق حاضران قرار گرفتند.»
وی در این باره میگوید:«شب اول مراسم این همایش و پس از برگزاری ضیافت شام با حضور جردن بلفورت، مجری برنامه از میهمانان ویژه این همایش از جمله پسران ولایتی که در کنار بلفورت نشسته بودند، نام برد.»این شرکت کننده درباره حواشی پیش آمده درباره پسران ولایتی نیز گفت:«افراد زیادی در این مراسم حضور داشتند، اما حساس شدن بر روی نام و حضور پسران ولایتی در این مراسم، به دلیل جایگاه و صحبتهای پدرشان درباره ماجرای یمن و لنگ بستن ایرانیها بوده که با عملکرد این خانواده منافات دارد. کسی که مردم ایران را به نان خشک خوردن و بستن لنگ تشویق میکند، پسرانش جزو سرمایهداران این کشور هستند و معلوم نیست از چه امتیازهایی استفاده کردهاند. این سوال پیش آمده که در این شرایط اقتصادی پسران ولایتی چگونه به ترکیه سفر کردهاند و در یک هتل بسیار لوکس و مجلل حضور دارند و این در حالی است که هزینه شرکت در این مراسم بسیار بالا بوده است.» این سایت خبری در گزارشی با عنوان «امپراتوری فرزندان ولایتی از ملک ۱۰۰۰ متری سعدآباد تا برجسازی در ترکیه» درباره وضعیت کاری ولایتی نوشت:«پسران ولایتی به نامهای علیاصغر و محمد بنیانگذاران شرکتی با نام سیف بنا هستند که در شمال و تهران و جنوب به برجسازی و خانهسازی مشغول هستند. از فرزندان علیاکبر ولایتی اطلاعات چندانی در فضای مجازی در دست نیست و تنها چند تصویر و اطلاعات محدودی از آنها وجود دارد.»
براساس نوشته این سایت:«بررسیها نشان میدهد، محمد ولایتی دارای مدرک دکتری در رشته مدیریت بازرگانی است و هم اکنون به عنوان مدیرعامل شرکت پیمانکاری نفت گاز پتروشیمی (سیف بنا) در حال فعالیت است. دیگر فرزند ولایتی یعنی علیاصغر ولایتی نیز در همین شرکت مشغول به فعالیت است، وی دارای مدرک مهندسی عمران است و به عنوان رئیس هیأت مدیره در سیف بنا فعالیت دارد. سیف بنا البته یکی از دهها شرکتی است که این خاندان دارند. شرکتهای «سیف بنا فولاد»، «تدبیراندیشان عرشیا»، «مهندسین مشاور بینش نیارش اثر» و «پهنهگستر بنا» از جمله شرکتهایی است که محمد ولایتی یا صاحب آن است یا در آن عضویت دارد.»
رویداد ۲۴ نوشت:«البته محمد ولایتی به جز فعالیت برجسازی، فعالیت فرهنگی هم دارد و در شرکت «آفرینندگان فرهنگ و تمدن اسلام و بوم ایرانیان» که پدر هم حضور دارد، به عنوان عضو هیات مدیره برای فرهنگ و تمدن و دین ایرانیان تصمیم میگیرد! علی اصغر هم در تمام این شرکتها عضو است و او هم همچون برادر در شرکت «آفرینندگان فرهنگ و تمدن اسلام و بوم ایرانیان» به وظیفه سنگین بررسی فرهنگ و دین و تمدن مردم ایران مشغول است!» به نظر میرسد که تناقض شدید میان شعارها و اظهارات برخی مسئولان و نحوه زندگی آنان و خانوادهشان، به یکی از موارد مورد توجه افکار عمومی تبدیل شده است. از یک طرف تجویز زندگی زاهدانه و همراه با صرفهجویی و البته فداکاری و ایثار برای مردمی که خود تحت شدیدترین فشارهای اقتصادی قرار دارند واز سوی دیگر انتشار اخبار و تصایری از نحوه زندگی، تفریح و فعالیتهای اقتصادی این افراد و خانوادههایشان دوگانههایی ایجاد کرده که در کانون خشم مردم قرار میگیرد و به شکل اظهارنظرهای انتقادی خود را نشان میدهد.